Gato House

Gato House

Architect
Martin Dulanto Arquitecto
Location
Las Arenas Club, Cañete, Peru
Project Year
2014
Category
Private Houses
Juan Solano

Gato House

Martin Dulanto Arquitecto as Architects

The house has been designed as a big white box in which, diverse vertical cuts has been applied forming a general view of texture. The white box sits over a concrete exposed structure, that helps hide the windows of the different rooms of the basement.


The house has 3 facades; each one of them expresses the inner content. The principal facade was planned to be completely open, resulting in a complete view of the horizon for the social area. The lateral facade shows the transition from the open to the closed. It twists from the social front on the right to the private quarters on the left. Finally, the rear façade which is closed in and private.


The integration and flexibility are two main subjects in the project.


On one side, all the activities on the social area on the first level are all integrated in one space. You can appreciate that there is a full integration due to the lack of walls that divide areas. Every space tends to give you the sensation of amplitude. It is flexible in the way that you are bale to move furniture around use the extra space depending on the users necessities. This same concept is applied to the basement, where the living room and the patio all mix in, with big sliding glass doors.


On the other hand, we left away any type of vertical support that could interfere with the beautiful view of the horizon, in which the house is based. It lets you integrate the view with the project. To be bale to achieve this goal we needed to insert a beam that would be on a ledge leaving the corner as an open space and permitting a full view.


It is important to highlight the central patio. This is considered the heart of the project. It has three important functions.


In first place, it gives you a pleasant view of the surroundings from the social area.


In second place it helps illuminate with natural light and permit the necessary ventilation in the basement area.


Finally it separates the master bedroom from the social area, giving it not only privacy but an excellent view of the surroundings.


The house has the following areas: 1. Basement: four bedrooms, in which each one has an independent bathroom, two of them have a patio with natural lighting and ventilation. These connect onto a living room with a double altitude patio and staircases that connect with the first floor. 2. First level: Pool, terrace and barbeque area with an open space concept. A big interior space that includes the dinning room and living room. The nucleus of the service area is attached to the main kitchen, the pantry, the laundry, a service bedroom and bathroom. Finally the master bedroom and bathroom.


Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More