Casa Gaviotas, La Ignácia

CANDIDA TABET ARQUITETURA as Lighting Design

The small village of Jose Ignacio is well known for its social and festive atmosphere, so it is just fitting to take advantage of its characteristics and propose a house intended for well living, well hosting and enjoying with friends.

 

photo_credit Jose Pampin
Jose Pampin

This project outlines two strategically positioned with one cantilevered floor and endless ocean views. The glass filled top floor defined by volumes placed on a flat platform in different angles and heights, and not aligned to showcase the vista, harmoniously houses the living room, dining room, and a chef’s kitchen with a patio for barbeque grill and wood bu

rning oven.

photo_credit Jose Pampin
Jose Pampin

 

The interior angles afford an unconventional outdoor area with intimate corners and decks boasting ocean views. Also on the top floor, tucked in a more secluded area is the couple’s living corner, a generous main suite strategically positioned for ample views of “Il Faro de Jose Ignacio”. A guest area with 4 suites in the lower level gives its guests independence and privacy.

Adjacent and separated by a well-designed aperture exposing the back of the internal concrete stairwell is the service quarters. In addition, an external stairwell connects the top floor directly to the street. This project has proved that an ingenious architecture program can defy many topographical and space restrictions turning limitations into creative opportunities.

Team: 
Architecture: Candida Tabet
Collaborator Architect: Santiago Fernández
Construction: Muravi, Rubem Martines
Construction Management: Léo Bagurskas
Engineering: Nicolas Mendez
Electrical Engineering: Leticia Di Fabio
Hydraulic Engineering: Mariana Caceres
Lighting Design: Candida Tabet
Interior Design: Thereza Tabet

Caption
Caption
Caption

 

Material Used :
Kitchen: Florence
Frames: Alufran S.A.
Steelframe: Marcelo Moreto

Read story in Português

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More