Glass Link

Glass Link

Architect
Scott Edwards Architecture
Location
Portland, OR, United States | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Jeremy Bittermann
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Countertop Materials SourceNEOLITH by TheSize
BedFlexform
Entry BenchRIVA 1920
FurniturePoliform S.p.A.
Mondrian Sofa, GRACE
Kitchen PlumbDornbracht
Air Switch
Coffee TableCASTE
Elso Coffee Table

Product Spec Sheet
Countertop Materials Source
Entry Bench
Furniture
Mondrian Sofa, GRACE by Poliform S.p.A.
Kitchen Plumb
Air Switch by Dornbracht
Coffee Table
Elso Coffee Table by CASTE

Glass Link

Scott Edwards Architecture as Architects

Glass Link was created for a growing family with a passion for entertaining, nature, and Japanese design. The process was a highly collaborative effort between the design team and the family - a merger of sensitive expressions of the family’s lifestyle, celebrations of the natural features of the site, and plenty of experimental design approaches. The result is a graceful home with a direct connection to nature, perfect for gatherings with family and friends, while equally suited for quieter, smaller moments.

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

Achieving this harmony came with challenges - the family wanted views of the surrounding forest front and back, spaces for activity and rest, a mostly flat main level despite the steeply sloping site, and areas that are functional for entertainment but also for coziness and privacy.

Glass Link balances these challenges by dividing the house into three main components and carefully nestling them into the site, forming a central courtyard flanked by two main wings.

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

The center of the home is meant for entertainment - a soaring great room and kitchen space enclosed on each side by 48 feet of retractable glass doors. The polished concrete floors sweep outward through the glass into the central courtyard, and the 14-foot-high glass on either side of the space connects the forested front yard to the forest views downslope in the backyard. The space is anchored by a central fireplace, built with Himachal Black Quartzite, which flows from outside-in at the main entry, guiding guests into the space. Warm wood ceilings, rugs, and cozy furniture add a soft touch to the minimalist material palette.
Obsidian granite terraces gracefully step the courtyard down the slope, echoing its natural form while creating outdoor spaces for the family and guests. A pool, spa, fire pit, and outdoor dining areas occupy these terraces and complete the outdoor living area. Each wing of the house is tucked into the slope and focused inward to the central courtyard - a response to the family’s desire for a feeling of privacy and retreat.

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

The “active” wing of the home contains the workout room, a cedar sauna, media room, guest bedrooms, wine room with custom walnut wine racks, and a hidden whiskey room. This private room - for intimate gatherings - which can only be accessed through a secret latch in a cabinet, is one of the many unexpected design elements in the home that arose from collaborative conversations between the design team and client. A 12-foot-tall board-form concrete wall pulls the surrounding hillside back from the whiskey room, creating a small, private outdoor courtyard. The “quiet” wing contains the master suite, which ends in a framed view of the forested backyard.

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

In the traditions of Japanese and Pacific Northwest Modern design, the structure of the home is clearly expressed and legible, forming an open framework of beams and columns. Materially, the home is quite restrained and simple, with a limited palette of materials such as wood, steel, stone, and glass. An emphasis on natural durability and locally made materials were selected.

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann
photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann
photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann
photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

Material Used :
1. Facade cladding: Western Red Cedar, 1x4 T&G
2. Flooring: Polished Concrete
3. Doors: Weiland Sliding Doors
4. Windows: Kolbe Vistaluxe
5. Window Dealer: Portland Millwork
6. Roofing: PVC Single Ply Membrane
7. Appliances: Wolf Range, Subzero Fridge, Miele Dishwasher
8. Appliances Distributor: Eastbank Appliances
9. Artwork : Entry Bench: riva1920 Curve
10. Bath Plumbing: Graff lavatory faucets and Shower Trims, Lacava Sinks, Bain Ultra Tub
11. Bath Plumb Dist.: Chown
12. Bath Cabinetry: Made Studio
13. Kitchen Cabinetry: Leicht
14. Kitchen Plumb: MGS Spin Faucet, Julien Urban Edge Sink, Dornbrack Air Switch
15. Kitchen Plumb Dist.: Chown
16. Closet System: Made Studio
17. Countertop Materials Source: Neolith Estatuario
18. Countertop Installation: Silestone Zeus Extreme
19. Decking: Thermory
20. Fireplace Supplier: Spark Modern
21. Fireplace: Flux Design
22. Furniture: Poliform Mondrian Sectional, Caste Elso Coffee Table, Minotti Leslie Armchair, Studio Roeper Domo Table, Poliform Grace Dining Chairs, Flexform Newbridge Bed, Gloster Outdoor Furniture
23. Hardware: Omnia Door Handles
24. Home Theater: Lewis AV / Lutron Homeworks
25. Lighting: Biella Lighting and design
26. Paint: Benjamin Moore
27. Rock/Stone: Himachal Silver Quartzite / Obsidian granite
28. Rug Retailer: FQ Design Rugs, Kush Rugs
29. Tile Fab/Install: Ro Tile & Marble
30. Tile Source: Ergon Stone Project: White Falda
31. Siding: Lakeside Lumber
32. Stone source: Custom Silver Quartzite Stone
33. Wallcovering: Shou Sugi Ban from Delta Milworks at Whiskey Room
34. Wine Storage: Thomas Warner Wine Cellars
35. Dining Pendant: Lindsey Adelman Branching Chandelier

Read story in EspañolFrançaisItalianoPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More