Het Zwin Nature center
COUSSÉE & GORIS architects
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
waterproofing roof with Firestone RubberGard EPDM roofing membraneFirestone Building Products EMEAFIRESTONE RUBBERGARD™ EPDM
ManufacturersROCKWOOL International A/S
ManufacturersZumtobel Lighting Gmbh
ManufacturersKingspan Insulated Panels
ManufacturersURSA
ManufacturersVELUX Commercial

Product Spec Sheet
waterproofing roof with Firestone RubberGard EPDM roofing membrane
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by URSA
Manufacturers

Het Zwin Nature center

Coussée & Goris Architecten as Architects

The bird and nature reserve ‘Het Zwin’ is a protected nature area between Flanders and the Netherlands. The assignment included the redesign of the existing natural park and the creation of a new visitor center.


The authentic maritime landscape with its sand dunes, mud flats and salt marshes, modelled by the sea breeze, consists mainly of wavy lines. Within this wavy landscape COUSSÉE & GORIS architects constructed abstract linear volumes as anchors in the landscape. These architectural interventions consist of a series of parallel lines, that on one hand structure the landscape and on the other hand shelter as wind screens in the Zwin area. They also create a fluent transition between the silted forest and the redeveloped plain ‘Kleynevlakte’. They protect man from nature and vice versa. Cultural characters were evaded to maximize the natural character of the reserve. 


VISITOR CENTER 

The visitor center consists out of four linear entities, constructed as wooden porticoswith different heights. They include a reception area with cafeteria, exhibition space, staff- and seminar rooms and an observation post.  The central building is fully made of reinforced concrete and is enclosed by two parallel volumes. The exhibition space is formed by the structural concept of its volume. By providing diagonal stanchions on both sides of the space, horizontal stability is guaranteed. The diagonal columns guide the visitors between the different parts of the exhibition.


WATCH CENTER

On the dyke betweenthe park and the lowland of the reserve, the watch center emerges, from where you can enjoy watching the tides, plants and the coming and going of the numerous birds, etc. The structure consists of five parallel walls, making an incision in the landscape. They are made out of rough concrete, as a reference to existing bunker constructions. The concrete walls are inverted on the outside as they function as a shelter for man from nature elements.

This story is available in multiple languages
Share or Add Het Zwin Nature center to your Collections
Project Credits
waterproofing roof with Firestone RubberGard EPDM roofing membrane
Engineers
Collaborating architects
Landscape Architects
Engineering Constultant
The Nook House
next project

The Nook House

Private Houses
London, United Kingdom - Build completed in 2019
View Project