Hillside

Hillside

Architect
SAOTA

Woods + Dangaran
Location
Los Angeles, CA, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Adam Letch
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersLINVISIBILE
Table lampOluce
Chair, Stool, Bookshelve, PendantHenge
Strip Chair, Ex-Tra Chair, Rio Stool, Tape, Light Ring Horizontal Polygonal, Tubular Horizontal, CAGE-B
FurnitureMinotti
Leslie Chair
ManufacturersAntonio Lupi Design S.p.A.
ManufacturersPorada

Product Spec Sheet
Table lamp
Chair, Stool, Bookshelve, Pendant
Strip Chair, Ex-Tra Chair, Rio Stool, Tape, Light Ring Horizontal Polygonal, Tubular Horizontal, CAGE-B by Henge
Furniture
Leslie Chair by Minotti
Manufacturers
Manufacturers
by Porada

Hillside

SAOTA as Architects

SAOTA’s Hillside home in Los Angeles is located immediately above Sunset Boulevard on a promontory just one over from Pierre Koenig’s landmark Stahl House. The site is a20 000 square foot estate, featuring 300-degree views over the LA skyline and the city basin below, and the design was conceived of more as a self-contained oasis rather than a conventional house.

 

The Stahl House served as a key point of departure. The forms and articulation of Hillside’sroof planes, which werepushed as far forward as possible so that they could create meaningful external covered living spaces, setitsarchitecture in dialogue with the iconic silhouette nearby and connect it to the drama of itscontext.

 

The projecting eaves and soffits create a “fifth” façade proved fortuitous in creating a sense of identity because the wraparound perimeter views necessitated the carefully controlled placement of solid walls and extensive use of glass to maximise the panoramic potential of the site. Consequently, the architecture is defined through the floating, overlapping horizontal floor and roof plates curating specific view axes rather than mass walls or external structure.

 

The steep approach from below resulted in a dramatic entrance through a top-lit central atrium – rising via a 12-car underground garage and an indoor waterfall cascading into a courtyard – before surfacing into the centre of the living level in a dramatic moment of revelation as a dead-on view of downtown LA opens up. The programme is arranged around this focal view, loosely forming two wings, one oriented east-west, and the other north-south. The largely open-plan interior, in the absence of mass walls, has been articulated vertically and through volumetric changesto rationalise the layout.

 

References to modernist construction techniques are picked up in the articulation of the steel columns and the sensuous and tactile use of timber and limestone on the floors and wall, which is carried extensively throughout the interior and exterior detailing. Some of the identifying features such as the cut-outs in the roof have been reprised in the detailing of the interior ceilings to add interest.

 

In keeping with SAOTA’s extensive experience in developing seamless indoor/outdoor open-plan living spaces appropriate to their base in Cape Town, South Africa, where the Mediterranean climate and topography are very similar to that in LA, they conceived of the programme as a series of living rooms connected to extensive covered outdoor terraces. These outdoor spaces are in turn enclosed by a vast undulating infinity pool and lush landscaping along the perimeter, subtly screening neighbouring properties (and ensuring their privacy) withclimbing ficus trees.

 

In keeping with the principles taken from the StahlHouse and the ground-breaking Los Angeles Case Study Houses, which were built between 1945 and 1966, the generous allocation of outdoor space maximises thepotential of the liveable climate, reconnecting contemporary LA architecture with a somewhat lost aspect of itsmodernist heritage.

This story is available in multiple languages
Share or Add Hillside to your Collections
Center for Strategic Research Offices “North-West”
next project

Center for Strategic Research Offices “North-West”

Offices
Butyrsky Val 68/70 building 1, Moscow, Russian Federation - Build completed in 2021
View Project