Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
House in Riehen

House in Riehen

Architect
reuter raeber architecture
Location
Basel, Switzerland
Project Year
2016
Category
Private Houses

House in Riehen

reuter raeber architecture as Architects

Glass, concrete, wood, and metalserve as the basis for drawing rich associations between space, structure, material, and location.What emerges is a housedistinguished bycontrasting interplaysbetween heavy and light, load and support.


Context, body and surface The horizontal building structure is thoughtfully embedded into the contours of the hillside; the transition from the interior to the exterior is seamless and fluid. The narrow retaining walls bordering the residence and the enveloping yard give shape to a courtyard setting and preserve the palpable feel of the sloping terrain. A set of steps delineates the spatial flow of the interiors from entryway to the living, dining, and kitchen areas, picking up on the character of the descending outdoor terrain. The floor, fireplace, and two exterior load-bearing shear walls are made of concrete. A homogeneous structure, seemingly cast in one piece, encases the living room and serves as the foundation to the overlying wood construction.


A solid wood construction consisting of four exterior sheer walls and two transverse walls forms the structure of the overlying story, where the bedrooms are located. The wood construction is left exposed to the interior, while glass and metal surfaces form a weather barrier on the exterior.


Structured equilibrium The wood structure rests on two vertical concrete shear walls, cantileveringto the front and back. It is stabilized by way of cross-bracing steel tension bars on theeast- and west-facing windows that hold the two wooden shear walls together. The ceiling on the ground floor is hung front to back by way of tension rods attached to the two transverse steel roof beams.


Two construction methods depending on one another The concrete construction on the ground level and the wood construction on the upper level interlock at two key junctions: the transverse concrete wall balanced over the fireplace forms the rear wall of the upstairs master bedroomand concrete bathtub; on the opposite side by the staircase, the wood construction runs through to the ground level. Two differing construction methods join in mutual dependency. What emerges is a static balancing act that unleashes an energetic, expansive sense of space and engenders an architectural language rich in associations.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersLaufen
FaucetsDornbracht
ManufacturersBisazza
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Laufen
Faucets
Manufacturers
by Bisazza
Ibiza Gran Hotel Extension
next project

Ibiza Gran Hotel Extension

Hotels
Ibiza, Spain - Build completed in 2018
View Project