JN House

Speziale Linares | Arquitectos as Architects

This property is located in a closed suburban neighborhood , 30 minutes distance from the city of Buenos Aires , Argentina . The construction limits at the front, back and sides which imposes the neighborhood regulations result in a very sparse cityscape with a high natural character. The background of this lot in particular overlooks a lake with a water surface of 24 hectares, which is the great articulator and protagonist of the urbanization.


The request was made by a couple of 70 years old who is semi retired of their work activity and specially enjoy the contact with nature in peaceful surroundings. Their family includes 3 children and 2 grandchildren who do not live with them but make regular visits, information that was relevant for the assembly of the program needs. The house is used permanently by two people but have to be prepared to host their children with their spouses and grandchildren.


The idea of the project is the result of the combination of an extensive functional program, the appropriation of a long narrow field , seeking to maximize the lake visuals and the natural light. To achieve this, we divide the program into different units called "boxes" that were stratified by levels: ground floor , first and second floor. The link between them is given by "connectors" that have external views or function as inputs of natural light. At the same time , they articulate the "boxes" using empty spaces and creating three "layers" which its stacking generates the final morphology of the work.


In the ground floor, these "boxes" contain the garage, the service area , the kitchen and the living – dining room . On the first floor, there are four and are composed of three bedrooms with bathroom each and the master bedroom with bathroom and dressing room. Finally , on the second floor , the "box" is a large multipurpose space . The "connectors" are the horizontal and vertical linkages between them and contain the access , the stairs, the elevator and the circulation in general .


In summary, regarding the program , the owners wanted a house with a large and integrated social space , another social space for a much private use (for the couple) and a number of independent rest areas ( bedrooms) with their services. For this purpose, we generate the great living - dining room and the kitchen , which is integrated through sliding panels, that merges with outer space from where not only you have spectacular views of the lake but also a direct contact with the garden, pool and dock. As more private social space, where the owners could develop and share recreational activities such as music , reading and cinema , we propose the entire second floor as the large multipurpose space that houses the TV , piano and library. Note that this place offers the chance to contemplate the landscape from a different perspective . Considering the age of the owners we also propose an elevator to provide easy accessibility to all levels of the house.


To reaffirm the architectural , programmatic and morphological idea of a group of stacked boxes articulated by light connectors , we used different materials with different textures and colors. On the one hand, the "boxes " are opaque , with limited and specific drillings and are materialized in stone or plastic coatings . On the other hand, the "connectors" are mostly of glass and aluminum and appear as light-harvesting ethereal spaces .


Products Behind Projects
Product Spotlight
News
25 best bathroom and kitchen tap manufacturers
17 Jul 2024 Specification
25 best bathroom and kitchen tap manufacturers

Sanitary ware caters to the functional needs of both bathrooms and kitchens. Taps, mixers, and fauce... More

CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form
16 Jul 2024 News
CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form

Danish architecture and design studio CEBRA has transformed a former steam mill site in the small Da... More

Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME
15 Jul 2024 News
Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME

KME Germany GmbH & Co. KG featured in Archello’s list of the 25 best metal cladding manufa... More

Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature
12 Jul 2024 News
Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature

In 2017, Mexico City-based Tatiana Bilbao Estudio was invited to design a building that should resem... More

Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios
12 Jul 2024 News
Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios

Visitors to the website of British architecture practice Feilden Clegg Bradley Studios (FCB Studios)... More

Jateen Lad works with rural Pondicherry communities and local resources to build ambitious and spirited community centre
11 Jul 2024 News
Jateen Lad works with rural Pondicherry communities and local resources to build ambitious and spirited community centre

The Sharanam Centre for Rural Development is a project by architect Jateen Lad. Located in Pondicher... More

Leclerq Associés lead a visionary redevelopment of utopian seaside resort La Grande-Motte
11 Jul 2024 News
Leclerq Associés lead a visionary redevelopment of utopian seaside resort La Grande-Motte

La Grande-Motte, a coastal town in the South of France, stands as a testament to modern urban planni... More

Resident-financed apartment building in Buenos Aires adds to city’s heterogeneous landscape
10 Jul 2024 News
Resident-financed apartment building in Buenos Aires adds to city’s heterogeneous landscape

Juan Campanini Josefina Sposito is a young architectural studio based in Buenos Aires, Argentina. Th... More