Kew House

Kew House

Architect
McLaren.Excell
Location
Richmond, UK
Project Year
2017
Category
Private Houses
Simone Bossi
Product Spec Sheet

ElementBrand
BrasswareVOLA
Aluminium DoorsFineline
RooflightsL2i Rooflights
Concrete FlooringSteysons Granolithic
Brick - MystiqueTraditional Brick & Stone Ltd

Product Spec Sheet
Brassware
by VOLA
Aluminium Doors
Rooflights
Concrete Flooring
Brick - Mystique

Kew House

McLaren.Excell as Architects

Kew House involved the complete re-structuring of a Victorian house and former stable yard in Richmond and the building of a rear extension, comprising of two chamfered forms nestling together.

 

Externally, the extension sits in contrast to the painted-out rear façade of the original house standing proud and distinct, with walls of pale and pitted masonry bedded down on lime mortar applied roughly and heavily brushed across the brick face.

 

The simplicity of the exterior belies the complexity of concealed structures, interlocking pitched roofs and wedge shaped walls – all neatly resolved without compromising the purity of form. The faceted exterior is accentuated by tapering window and door reveals – their depth and shadow results in a structure possessed with a sense of mass and permanence, as though carved out of rock.

 

Internally, the form and structure combine creating a dramatic folding and interlocking ceiling-scape, stitching together the two external forms and merging the old and new. The theme of mass and solidity continues, with in-situ concrete elements defining the arrangement of rooms providing the backbone to the interior scheme. Views out have been framed through monumental openings and positioned to converge on the mature Magnolia tree.

 

Slender oak fluting and wall panels conceal extensive storage animate the interior surfaces and give a softness to the scheme. Daylight is carefully controlled through deep window and rooflight reveals.

 

A simply crafted oak staircase rises through the house, light fills hallways and landings as the stair climbs. Simple bedrooms and bathrooms finish the scheme and complete the transition from the earthy sculptural massing below.

Share or Add Kew House to your Collections
Project team
Structural Engineers
Perry World House
next project

Perry World House

Universities
Philadelphia, United States - Build completed in 2016
View Project