Kimpton De Witt Hotel
Photography courtesy of Kimpton de Witt Hotel
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersKarcher Design
ManufacturersVibia
Pin
Lighting - Eclipse RoundAstro Lighting Limited
ManufacturersGebrüder Thonet Vienna
ManufacturersPoltrona Frau S.P.A.

Product Spec Sheet
Manufacturers
Pin by Vibia
Lighting - Eclipse Round
Manufacturers
Manufacturers

Kimpton De Witt Hotel

Michaelis Boyd Associates as Architects

The Kimpton De Witt in Amsterdam is Kimpton Hotels’ first destination outside the Americas. Located in the heart of Amsterdam’s vibrant centre and within walking distance from Centraal Station, Michaelis Boyd have designed the newly refurbished hotel, which boasts 274 guest rooms, including 15 signature rooms. Working with Ave Bradley, global senior VP and design and creative director of Kimpton Hotels, the London-based architects designed a crisp architecturally-driven interior featuring contemporary timber wall panelling, pale oak timber floors, steel glazed screens and bespoke terrazzo walls. The hotel design was inspired by the playful design approach of Kimpton, with a contemporary architectural approach and a nod to traditional Amsterdam.


The ground floor has been reconfigured to provide a new entrance with a visual connection to the street and an improved guest journey through a series of lobby and lounge spaces. A former lounge at the heart of the hotel has been reimagined as a new garden room, bringing in daylight and fresh air to the centre of the building and acting as the terrace to the adjacent House Bar. The concept of flora and botanica runs throughout the hotel and the new entrance has been designed to provide a welcoming landscaped retreat from the busy street. The interior furnishings also reference the natural world, in a playful Kimpton way – deer, elk and bee doorknockers adorn guest rooms, bird pendant lights have been used, and beautiful dragonfly motifs have been incorporated into Kit Miles velvet upholstered Gubi chairs.


On arrival, guests ascend a white terrazzo staircase under a slim curved mirrored canopy which punctures the glazed façade and runs seamlessly through to the internal entrance area. A bold custom green terrazzo wall defines the entrance and is complimented by the softness of a living wall, which runs the length of the entrance façade. Inset within the foliage are the words “and breathe” in playful pink neon letters.


Reception and Grand Lobby For the hotel reception area, Michaelis Boyd designed a range of graphic blue and white encaustic floor tiles inspired by the traditional Dutch delft tile. Behind the reception desk a ceramic tiled fireplace is surrounded by a ring of banquette seating, with cushions and blankets for reading and relaxing. Walls are animated with a bold selection of contemporary artwork and feature lighting.


Living Room Concealed within the centre of the hotel next to the House Bar lies the Living Room. This fresh and ethereal space features an external courtyard draped in cascading plants, festoon lighting, and swing chairs enclosed within full height steel framed glazing. Internally, the floor is made up of a sequence of diagonally-laid oak planks inset with smooth square concrete tiles. This pattern continues through to the external courtyard and is formed using concrete pavers and black gravel. In the summer, the courtyard can be opened allowing the light and fresh to permeate through. This is a playful party space to enjoy a glass of wine in the sunshine.


House Bar The House Bar is located within the historical Queen of Holland building. Featuring original beams and timber wall paneling, the interior is painted a dark glossy teal. Michaelis Boyd designed a bird motif wallpaper to run between the ceiling beams – this plays homage to the traditional painted murals that date back to the Dutch Renaissance. Plush velvet seating and low level lighting, the bar is dramatic and cosy.


Guest Rooms There are two interior palettes installed over the 274 bedrooms, providing guests with a unique experience with each visit. Smooth oak floors and colour blocked walls run throughout the guest rooms, which are furnished with a honed marble bedside tables, bold velvet fabrics and custom designed brass hanging rails. The guest bathrooms are defined by bright geometric floor and wall tiles.


Kimpton De Witt - Amsterdam

Karcher Design as Manufacturers

Home is not a place but a feeling - and that's exactly the feeling Kimpton Hotel & Restaurant Group Inc. has been giving in each of there 65 hotels for over 30 years. The so-called boutique hotels from the USA are individually, personally managed, exclusive and often luxurious. As well the Kimpton De Witt, in the heart of Amsterdam, a city known for its youthful and hip charm.


Amsterdam communicates style and flair, just like the Kimpton De Witt in all 274 rooms and 9 suites. What is interesting is that Ave Bradley and the architects have succeeded in combining traditional and architectural elements of the Renaissance with contemporary impressions of modernity.


The hotel promises luxury and privacy and has been enhanced by many modern design elements, such as our black Rhodes ER28 door fitting as a lever handle set and our sliding door roses EZ1602 in Cosmos black. These were selected to match the matt black bathroom fittings.


Our black products fit perfectly with the other high-quality room elements. At the same time, the black color contrasts with the warmer wooden elements, such as the ceiling beams and cupboards. All in all, the furnishings appear complete and stylishly designed thanks to the black products.


The paint is applied as a powder coating to the stainless steel products. The electrostatic coating process is environmentally friendly and the result is of high quality. Our products in "Cosmos Black" are not only scratch-resistant and extremely corrosion-resistant, but also convincing in their appearance.

This story is available in multiple languages
LIRIO 7
next project

LIRIO 7

Housing
Santa María la Ribera, Mexico City, CDMX, Mexico - Build completed in 2017
View Project