LOFT OFFICE IN AN OLD VEAL MARKET

LOFT OFFICE IN AN OLD VEAL MARKET

Architect
LAB5 architects
Location
Budapest, Hungary
Project Year
2019
Category
Offices
Zsolt Batár

UPDATED INTERIOR OF A LOFT OFFICE IN AN OLD VEAL MARKET

LAB5 architects as Architects

WING Zrt. is the leader real estate developer in Hungary, their headquarters occupy the “Máriássy House”, an old market hall for veal products. The original building was built in 1927, later changed its function several times, even functioned as a car maintenance garage for a while. In the end it was split up between different tenants with chaotic interior look and run-down facades. WING is the leading real-estate developer of Hungary, who bought the building in 2004 to occupy as their new head-quarters. The design of the refurbishment was done by Ferenc Schüller, who created the generous open office space taking advantage of its loft style.


LAB5 architects was requested to design an update of the interior in 2018. During the last years not only our expectations towards the look of offices changed a lot, but also the way we work has undergone a minor revolution. The importance of common areas emerged high, division of the open space layouts become vital, and functions as co-working and lounge appeared. We had to update the layout to include these new elements, while also rising the number of workstations, and respecting our expectations of today’s flexibility in workspaces.


During all interventions on the former market hall interior we were aiming to keep the eye-appealing open loft space of the office. The new divisions are made see-through, just a system of thin hollow section structure, serving some new goals. Earlier the plants of the interior were placed in different manners around random places, so this structure became a guideline and supporter for them. This new contemporary system of grids penetrates in-between the ground floor and upper level in the tight corridor-cut, so as a new vertical accent grabs the attention and lifts our eyes to emphasis the beauty of the old structure of the hall, and the two become one integer effect of the space.


We grouped the desks in a way that we can add some extra space for the extra functions for meetings and waiting or lounge areas. The large meeting area at the main entrance was provided with glazed walls on two sides.


We removed some division walls of smaller premises on the upper level of the front building, in order to provide a generous open space for the office kitchenette. The canteen became a community zone, appropriate for different use with its different seated areas.


We fine-tuned the colour scheme of the entire interior. Upgrading many of the surfaces in different pales of cold greys, the existing and to-be-kept claret-red ceiling became again a trendy colour of the interior. By using these almost white surfaces the whole space feels even more generous, and clear.

Project team
Ronald McDonald Centre
next project

Ronald McDonald Centre

Sports Centres
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2010
View Project