Lower Mill

Lower Mill

Architect
McLaren.Excell
Location
Wiltshire, UK
Project Year
2018
Category
Private Houses
Simone Bossi
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Brass FittingsVOLAVOLA 5471R-051
Neo Conservation RooflightsTHE ROOFLIGHT COMPANYNeo
Oakwood JoineryOakwood Bespoke Joinery
Slimline Aluminium DoorsSlimline Glazing
Concrete FlooringSteysons Concrete Flooring
Sunbeam MetalworkSunbeam

Product Spec Sheet
Brass Fittings
Neo Conservation Rooflights
Oakwood Joinery
Slimline Aluminium Doors
Concrete Flooring
Sunbeam Metalwork
by Sunbeam

Lower Mill

McLaren.Excell as Architects

Nestled in a small village which sits in the folds of the chalk hills below The Ridgeway is Lower Mill – one of two village mills recorded in the Domesday book. As it stands today Lower Mill is a late eighteenth century structure which, despite various alterations and extensions, has retained the essence of a water mill - with Victorian milling machinery and water wheel still in place. The mill is Listed Grade II.

There has been no permanent inhabitation of the building since it ceased to function as a working mill. Our restoration of, and extension to, the mill was therefore an exercise in preservation as much as restoration: we were in the privileged position of converting the mill into a home for the very first time.

The mill is nestled into a three metre bank of earth – taking advantage of the natural fall of the stream through ancient water courses. Such was the dilapidated nature of the building that water had breached the perimeter walls and created long-established rivulets across the internal floors. A comprehensive water ingress strategy was necessary before considering any further work, and shoring up the structural integrity of the long-saturated retaining walls.

Internally, our approach was necessarily simple: minimal intrusion, with materially sensitive interventions. The light industrial origins of the building became our single most important preoccupation and our decision process drew on these humble origins – like the mill itself, our work had to be simple, functional and honest. Raw plate steel was chosen as the primary material presence throughout the original mill, having a clear sensibility with the cast iron axles and cogs of the machinery and the workmanlike nature of the building’s structure. With small eighteenth century leaded windows, we needed to maximise what natural daylight was available, so light wall and floor finishes sit in serene contrast to the visual weight of the steel elements.

Owing to the space occupied by the mill machinery, a modest extension was added to the side of the mill to provide additional accommodation. This small additional has enabled the mill to function as a two bedroom house.

Share or Add Lower Mill to your Collections
Project Credits
Structural Engineers
The Kaisa House Library
next project

The Kaisa House Library

Libraries and Universities
Fabiansgatan 30, 00101 Helsingfors, Finland - Build completed in 2012
View Project