M8 Work & Create

M8 Work & Create

Architect
Oliv Architekten
Location
Mühldorfstraße 8, Munich, Germany | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Edzard Probst for Oliv Architekten
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersFlos
WindowsSCHÜCO
BrickHagemeister GmbH & Co. KG – Klinkerwerk
Facadealsecco GmbH
DoorsHörmann KG Verkaufsgesellschaft
lightning / furnitureMuuto

Product Spec Sheet
Manufacturers
Windows
by SCHÜCO
Facade
lightning / furniture
by Muuto

M8 Work & Create

Oliv Architekten as Architects

The M8 office building (Mühldorfstrasse 8) is located in the east of Munich on the edge of the dynamic Werksviertel. Its location in the second row to Friedenstrasse and the uniform postmodern architecture close to the the site, the new building represents a striking counterpoint. The aim was to create an office building with a high level of design and flexibility, functionally designed for a single user or several different users. Flexibility in use, timeless aesthetics and the latest technical achievements are the basis for a building's long life cycle. With the M8, the main focus was on the balance between economic and ecological sustainability.

photo_credit Edzard Probst for Oliv Architekten
Edzard Probst for Oliv Architekten

The cubature of the building with side lengths of 76 m or 46 m makes optimal use of the property. The historicizing facade is deliberately based on the commercial architecture of the 19th century. The architecture spans the spectrum from the industrial building to the historic office building up to modern times. The careful proportions and the fine structure of the facade give the building a strict lightness. 44 round arches cover the ground floor and first floor and harmonize with the horizontal emphasis on the standard floors. The design with red-brown bricks and large window areas reinterprets traditional clinker brick facades. Finely designed pilaster strips in each axis emphasize the elegant appearance.

photo_credit Edzard Probst for Oliv Architekten
Edzard Probst for Oliv Architekten

From the outside, the building looks closed and introverted, but a completely new world opens up behind the arches. The architectural feature of the interior is a two-storey foyer with a café bar, which takes up almost the entire width of the building, and goes over an imposing staircase to a high garden located on the first floor.

photo_credit Edzard Probst for Oliv Architekten
Edzard Probst for Oliv Architekten
photo_credit Edzard Probst for Oliv Architekten
Edzard Probst for Oliv Architekten

Exposed concrete and black steel determine the materiality to set a counterpoint to the facade. Various lounge areas and a barista bar act as a center for visitors and tenants. The foyer and the inner courtyard garden offer space for all users and take on an important distribution function in the building. As a special bonus there is a spectacular 10m high and 31m long slide from the fourth floor into the courtyard. The office floors are characterized by maximum flexibility and generous natural lighting. Rental units from 400 m² to 3000 m² per floor can be interconnected. The roof can be fully used as a roof garden. Intensive greenery and separate outdoor kitchens for each user ensure an exceptional quality of stay, including a mountain panorama. The building has a LEED Gold certification due to its high technical and environmental standards.

photo_credit Edzard Probst for Oliv Architekten
Edzard Probst for Oliv Architekten
photo_credit Edzard Probst for Oliv Architekten
Edzard Probst for Oliv Architekten
photo_credit Edzard Probst for Oliv Architekten
Edzard Probst for Oliv Architekten
photo_credit Oliv Architekten
Oliv Architekten
photo_credit Oliv Architekten
Oliv Architekten
photo_credit Oliv Architekten
Oliv Architekten
photo_credit Oliv Architekten
Oliv Architekten

 

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

10 living rooms where white sofas take centre stage
23 Jan 2023 Specification
10 living rooms where white sofas take centre stage

In a conversation about living rooms, it is a safe bet that a sofa is the first thing that pops up i... More