Macaxá Office

Macaxá Office

Architect
Macaxá Arquitetura
Location
Aclimação, São Paulo - State of São Paulo, Brazil
Project Year
2019
Category
Offices
Gisele Rampazzo

Macaxá Office

Macaxá Arquitetura as Architects

The Macaxá Arquitetura office headquarter’s project was born with the intention of reflecting in its own space, the main concepts that the architects believe were important for the creation of light and cozy spaces in addition to its identity.

 

The office that is located in back of a school in the Aclimação neighborhood. It has two floors which helped in the organization of the program, and a triangular plan that was the main challenge of this Project.

 

On the ground floor, the idea was to integrate the entire environment from the demolition of the central wall that used to divide the space. In the middle of the open plan, the decision was to minimize the corners of the property from carpentry designs that filled them and occupied the maximum of the perimeter, leaving the center free for the meeting table. The old floor was also replaced by burnt cement which starts in the entrance, continuing on the ground floor reaching the upper floor.

 

In addition to that, the desire to define an identity for the space was reflected in the materiality chosen for the office. One of the walls and the beams were stripped, bringing two new materials and textures to the space: brick and concrete.

 

Another important element in the property that remained after the renovation was the helical staircase. In order not to make major changes to the structure of the house, the idea was just to restore it so that it would bring more color to the office entrance.

 

The upper floor followed the main concepts designed for the ground floor. In the same way, we kept the perimeter occupied with work desks, bookshelves and living spaces. Furthermore, the desire to bring light to the interior of the office guided the decision to replace an old piece of furniture embedded in the wall with an extensive vertical window.

 

Finally, it was decided to carry out a total renovation of the bathroom, keeping only the existing window. We relocated all the hydraulic installations and following the premises of the other ambiences, the corners were also key pieces, one of them was occupied by the stone top and the other by a support cabinet that also helped to reduce the deep look caused by the triangular plant. The floor was given a light blue hydraulic tile and the walls were partially covered with a square ceramic that was highlighted with the earth-coloured grout.

 

Material Used:

1. Burnt cement on the two floors

2. Brick in one wall (we stripped the wall so we can see the bricks)

3. Concrete from the beams (we also stripped the beams, to show us the material and texture)

4. Hydraulic tiles on the floor of the bathroom

5. Square ceramic on half the walls, that was highlighted with the earth-coloured grout

6. For the eletric and lighting of the ground floor, we used apparent electrical conduits. And for the lighting of the upper floor, we used rails and spots

7. Freijó wood sheet on the carpentry

This story is available in multiple languages
Share or Add Macaxá Office to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
FurnitureFernando Jaeger
CarpentryMarcenariaMadeMarchi
FurnitureTok and Stok
Product Spec Sheet
Furniture
Carpentry
Furniture
EYE
next project

EYE

Cinemas and Museums
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2012
View Project