Maxwell
Ross Honeysett
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Pavers – Mirvac White Granite, Internal Tiles – Glazed Porcelain Rectified Tiles Bettertiles
Internal Walls – Natural White Dulux Australia
External Walls – Split Finish Irregular Blocks Quarry Run Range Gosford Quarries Sandstone
External Paint - White Matt Finish Taubmans
Glazing and Balustrades – Vfloat Grey Glass Viridan

Product Spec Sheet
Pavers – Mirvac White Granite, Internal Tiles – Glazed Porcelain Rectified Tiles
Internal Walls – Natural White
External Walls – Split Finish Irregular Blocks Quarry Run Range
External Paint - White Matt Finish
Glazing and Balustrades – Vfloat Grey Glass
by Viridan

Maxwell

Smart Design Studio as Architects

Maxwell Place is set in aparkside location, framed by a natural stone cliff at the north-eastern end of Mirvac’s re-development of Harold Park. Inspired by its setting, the building extends from this backdrop like a peninsula, its forms terraced and angular.

 

Extending this concept, entries and slots within the façade become “canyons”; cooler spaces for promoting natural ventilation which also lend the building the proportions, at a grander scale, of the terrace houses of nearby Glebe.

 

This architecture of sheer vertical walls and horizontal slabs inspired by Sydney’s geology also frames views, controls insolation and manages privacy. It unites the two sides of the building: thelarger residences overlooking the park and theone bedroom homes looking to the sun.

 

The floor plans are a direct response to the deep and long building envelope set by the site masterplan. A set back bedroom, with light, air and views provided by generous slots, allows additional apartments to be achieved on each level than through standard planning.

 

The building is predominantly crisp white, with high quality materials. The façade utilises painted face brick, sandstone cladding and custom designed, powdercoated balustrades. Joints in the brick are horizontally struck, combining with flush perpends to strata the building, lending it depth andtexture. Black window frames and grey glass are recessive to further emphasise the dynamic forms of the exterior.

 

Expansive picture windows, mullion free, draw views of the park into the apartments, their sill heights managing privacy. Aneeta windows are inserted within sliding door frames to allow interiors to be ventilated whilst maintaining security and outlook. North-facing clerestorey windows run the length of the raised ceilings in each top floor apartment, bringing additional winter sun inside and adding volume.

 

With Council’s maximum height for the site set below the clifftop, SDS carefully established each floor level to achieve an additional storey of apartments within the allowable building envelope without impacting on the surrounding context. As a result, a significant “sky lobby” was created, making a connection to the street on the top floor. Natural overhead light washes through its length above the artwork commissioned for the space. In contrasting black, a second, ground level lobby leads out to the 3.8-hectare park at the heart of the site.

 

Internal circulation is always naturally lit, with views to the park and the cliff framed by wider, taller lobby areas.

 

Landscaping is key. As the topmost slab of the building sits virtually flush with the adjacent Maxwell Road to become a fifth façade, it is carefully patterned with sedum planting, pebble ballast and solar panels. A green wall is installed like a flag on the building, signalling the way into the park. To the west, the private courtyards at the base of the building appear to extend into the new public green space on the parkside. To the east they affront the soaring sandstone cliff, which serves as a spectacular courtyard wall.

 

Material Used :
1. Taubmans – External Paint - White Matt Finish 
2. Gosford Quarry – External Walls – Split Finish Irregular Blocks Quarry Run Range 
3. Dulux–Internal Walls – Natural White 
4. Better Tiles – Pavers – Mirvac White Granite
5. Better Tiles – Internal Tiles – Glazed Porcelain Rectified Tiles 
6. Viridan – Glazing and Balustrades – Vfloat Grey Glass 

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More