Mid-Century Modern Home in Los Angeles

Mid-Century Modern Home in Los Angeles

Architect
OWIU DESIGN
Location
Los Angeles, CA, USA | View Map
Project Year
2022
Category
Private Houses
Justin Chung

OWIU Restores Mid-Century Modern Home in Los Angeles

OWIU DESIGN as Designed and Built

Drawing inspiration from the Japanese Ryokan, the design firm brings a once-neglected home back to life

OWIU – the Los Angeles-based architecture firm co-founded by Joel Wong and Amanda Gunawan – unveils its latest project, a mid-century modern home set in the foothills of LA's Mount Washington neighborhood. Perched on Palmero Drive and originally built in 1955, the newly reimagined 8,400-square-foot home unfolds against a backdrop of the iconic Los Angeles skyline. By building in harmony with the surrounding landscape, OWIU has transformed the once-neglected home into a refuge of calm. "Much of our design leans toward the ryokan, a traditional Japanese inn, enabling us to achieve a visceral effect," Amanda Gunawan explains.

photo_credit Justin Chung
Justin Chung

Underpinning the home's design is OWIU's commitment to neutrality, as Gunawan believes a home should be a retreat of calm that quiets the mind. “If you go in strong [with design], it energizes you quickly and then promptly dies out.” For the mid-century home, the team of architects considered every detail to maintain an energetic balance and harmony while leaving enough room for authorship. “It's collaborative design in the truest sense, egoless in its inclusion of the many hands that manifest a vision and then an almost Buddhist act in then, letting it go,” Wong elaborates.

photo_credit Justin Chung
Justin Chung

Upon entering the home, the eyes are drawn to the space's openness, a result of OWIU's ability to demarcate area without the use of a wall; subtle steps between rooms, symbolic textural differences, and plays on transparency intentionally mimic separation without interrupting the lines of space. “The whole house needs to flow in synchronicity. It’s action-oriented and makes you aware of the changes in space; whether you mentally register that or not, your body feels the transition.”

photo_credit Justin Chung
Justin Chung

Floor-to-ceiling windows in the main living space look out over the distant city. “We were drawn to the home’s seclusion from the hustle and bustle of Los Angeles,” explains Wong. Drawing inspiration from the land itself, OWIU built a custom deck that considers the natural curves of the plot's topography. Every surface, inside and out, reflects the landscape: from the terracotta and beige color pallet to the Venetian-plaster-finished foyer that brings the delicate texture of the surrounding mountains into the home. Additionally, OWIU preserved any element that could be used, including reclaimed wood. 

photo_credit Justin Chung
Justin Chung

Glass privacy blocks – a quintessential mid-century modern design element often misassigned to a period of garish flash from the 80s – separate the bathroom and main living area, creating privacy without obstructing flow. OWIU sought to restore the material to its original glamor and refigure what might otherwise be considered obsolete. “We found the material to be highly versatile and intriguing; not only does it possess structural integrity, it also allows light to enter,” explains Wong. The blocks are also used as the base of the impressive bean-shaped kitchen counter, allowing the fixture to seemingly float.

photo_credit Justin Chung
Justin Chung

Inspired by the tea ceremony rooms common to Japanese ryokans, OWIU built an elevated deck off the main bedroom, evoking a platform in a Zen garden. The step down leads, almost imperceptibly, into the garden, easing the home dweller into the natural space. "The action is so unassuming that one might forget this step after the routine of living, but this is precisely the goal: a ritualized transition into calming spaces," explains Gunawan. “We wanted the inhabitants of the primary bedroom to have a space they could escape to; one that promotes stillness and contemplation,” concludes Gunawan.

photo_credit Justin Chung
Justin Chung

Wong and Gunawan worked with friend and vintage furniture collector Jullie Nguyen from Ban Ban Studio to source original vintage items, including a 1980s Six-Piece Modular Sofa by Vladimir Kagan, three Isamu Noguchi lamps, George Nelson pendants, and a 1980s Bernard Vuarnesson 'Hexa' coffee table. These pieces brought a distinctly modern-yet-practical touch to the home while remaining in harmony with the existing architecture and new design elements. 

photo_credit Justin Chung
Justin Chung
photo_credit Justin Chung
Justin Chung
photo_credit Justin Chung
Justin Chung
photo_credit Justin Chung
Justin Chung
Project Credits
Designed and Built
Photographers
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More