Mirador de Abrante

Mirador de Abrante

Architect
JLBM Architect
Location
Spain | View Map
Category
Bridges

Mirador de Abrante

JLBM Architect as Architects

On January 2, 2013 opened in the Isla de la Gomera, a singular work, which will become an iconic tourist landmark for the island, the Mirador de Abrante, northeast of the island, in the municipality of Agulo. The chosen site is located on the ridge of Abrante 620 m above sea level, on the edge of an impressive cliff with a vertical drop of 200 meters, a challenge for the execution of the work, and a challenge for The visitor. The place has ideal conditions for locating a viewpoint in which various services are offered, and is resting place for walkers. The peculiarity of this viewpoint is the overhang seven meters above the void, with the floor and walls of structural glass, bound with metal structure on top, supported on reinforced concrete beam. He was executed in the same location the previous viewpoint, where a simple stone wall served as a parapet, giving a greater sense of vertigo. It is developed on a land area of ​​square 3.150.meters, targeting 243.97 square meters building. Inside a tourist information and a cafe to enjoy the breathtaking views of the village of Agulo located at its base and the island of Tenerife with Teide towering over the horizon it will be located.


The petitioner of this project is the Directorate General of Tourism Infrastructure belonging to the Ministry of Tourism, Government of the Canary Islands, being the Architect Designer and works director Jose Luis Bermejo Mr Martin.


In December 2009, the City of Agulo, in the plenum, the General Direction of Tourism of the Government of the Canary Islands 3,150 m2 located in the area known as El Mirador, for implementing the project. adaptation of the proposed work with planning into force is fully justified, since, in accordance with the Town Planning Regulations of PGO Agulo, as regards the regime of rural Landscape Protection, establishes, among other uses and authorized activities in this category of soil, implementation and maintenance of public works infrastructure, applications that are declared of public utility or social interest which must necessarily be placed in that soil and uses of leisure and cultural activities of the population, linked to enjoyment and promotion of the landscape.


Initially three zones clearly differentiated as spatial zoning for new architectural proposal and are established; 1. Zone parking and access provided to the height 0.00 m. 2. Common area garden at elevation 0.00. 3. Area of ​​the building site, ready at elevation -1.50 m.


EXCAVATION. The natural terrain has a peculiar reddish color, because it consists of lateritic soils, emphasizing on the sobriety of gray basalt. To achieve the current level of the work, an excavation of about 2 meters from the natural terrain is performed, thus achieving the building reduce its visual impact on the environment, ensuring existing on-site views. The complexity of it is given by running the edge of the cliff, with a vertical drop of 200 meters, having to avoid both the possible fall of persons and materials from the excavation itself.


FOUNDATIONS.


The foundation consists of a reinforced concrete slab 60 cm thick, given the proximity of the structure to the edge of the cliff and the terrain Along with the foundation two rafters blown dimensions 60x60 cm section and total length of 17 running 25 m over and 17,97m other underlying support glass fully glazed main viewpoint that extends into the void .. they have an overhand 4.90 m and 5.95 m the first second, the remaining length is embedded in the foundation slab. For its implementation, we opted for the in situ prefabrication of beams, leaving armor waiting and subsequent placement, along concreted foundation with the expectations of the beams.


COVER.


The cover consists of sloping reinforced concrete slabs 30 cm thick. The finish on its inner face is seen and its outer face is fratasada. For structural foundation elements and reinforced concrete shell, an additive is used to make waterproof concrete, in this case the additive used is Penetron Admix. is added to the concrete during mixing so that react with moisture contained in the concrete forming internal crystal structures impermeabilicen concrete.


CORE. It is accessed from the street level through a gentle ramps that meander through the gardens outside. The building consists of a central core executed in concrete rough, with a texture in which you can see the grain of the wood used, previously treated with blowtorch and brushing, playing with different thicknesses of tables acquiring similar to a frieze of vision wood. The vertical surfaces of a waterproofing concrete, elnano Safe DIREX Pure is used. For binding of different structural elements concreted in different phases ensuring waterproofing slurries are used union and said junctions waterproofing protecting steel characteristics. Typologically it is an isolated building with a maximum height of 3.50 m and a maximum width of 8.00 m. The finish will be in concrete, it arranged three finishes for different structural elements; 1. Rough finish as exterior elevations both surfaces of the inclined planes of the covers. 2. Inside the finish is smooth, raised both vertical and inclined planes interior decks. 3. Finish abujardado in the dividing vertical element between the multipurpose area and access to the main viewpoint of structural glass. 4. Rough finish in the vertical wall of the entrance hall and access to the reception. 5. Both vertical and horizontal surfaces of the bars that make up the cafeteria and reception, will finish abujardado. 6. The slabs that form the basis of the sinks in the toilets will be abujardadas on the front and upper face.


CARPENTRY.


Access doors are sliding Corten steel, specially designed for this purpose so as not to encroach spaces within the enclosure, standing on the outside, extending to the top of the cover. The gates that surround the enclosure are also made in Corten steel, as well as the installation rooms.


structural glass


If toward the land side is an almost opaque core, it becomes completely transparent to the side of the cliff, which dominates the laminated glass floor to ceiling and from where the cantilevered glass on all sides, being used for this purpose structural glass . The cantilever has a length of 7 meters supported on a reinforced concrete beam and hanging from a steel beam. Glasses and the front cover are formed by two components of tempered glass 12 mm thick on which treatment should be performed Heat Soak test. It gets ensure thermal comfort inside the gazebo using a solar control layer on the face of the laminate, with a light transmission of 42% and a solar factor of 0.39. To avoid the presence of surface condensation on the inside of the glass is open joint has a 35 mm wide between the wall and roof panels. The fastening system glasses covered facade and the structure point is made by stainless steel fasteners. To absorb thermal movements of the metal structure and the deformations due to wind loads, the kneecaps are biarticulated. The weight of the glass facade is transferred to the base of the concrete structure viewpoint. The glass facade is not only designed for static load, but also to prevent breakage in case of bumps or falls user. The glass floor, with a maximum span of 2.40 m, is made with four components of thermoset glass 10 mm thick and weighing 100 kg / m2 with non-slip treatment on its upper face to prevent slipping or sliding and undesirable comply with the Basic Document Security structural CTE. The panels are supported on the two short by the two prefabricated concrete beams that form the viewpoint overhang edges.


PAVEMENTS


At the height of the building, it first has a congregation space surrounding the viewpoint, which has sought to highlight the importance of preserving at all times the views generated by the place. A sequence of Corten steel different sizes arranged on the floor at the end of the development ladder steps directed towards the reception visitor viewpoint. The reddish color of the ground perfectly with the natural stone paving chosen, mimicking the landscape in full color harmony. Inside the building it has been placed a kind of natural stone in gray to match the shade of concrete, in strips similar to formwork tables, creating an effect similar to the same measures.


FINISHES.


They highlight the variety of different finishes in the execution of this work, including the use of concrete with different finishes, natural stone pavements and walls exterior masonry, which are the current parapet of the veranda, where there are intercalated a laminated glass railings started from the pavement, providing a spectacular view, both the landscape and the gazebo itself. The Corten steel is another important materials used in exterior carpentry, fences, gates and technical rooms, with leaves for ventilation slats.


surround system Face : The walls of the building are fully developed by reinforced concrete screens and the front and side closing of the cafeteria with laminated glazing, carpentry clamp being hidden in the screens and concrete slabs. Hollow: The exterior carpentry will be in Corten steel, in the main, secondary and cafeteria services access. The holes for the area of ​​machines and gas bottles have integrated ventilation slats favoring aeration units. Enclosure with laminated glass: A large area of ​​the facade is closed with laminated glass, a distinction laminated glass used in cafeteria and structural glass used in the enclosure viewpoint. All glasses have sunscreen.

Share or Add Mirador de Abrante to your Collections
The Modern House
next project

The Modern House

Private Houses
King's Bench Street, London SE1 0QX, UK
View Project