Modern Art Center

Modern Art Center

Architect
314ARCHITEKTAI
Project Year
2011
Category
Exhibition Centres

Cities

Art Galleries

Modern Art Center in Vilnius

314ARCHITEKTAI as Architects

GOALS: To integrate into the current and still growing urban structure of the right bank of Neris river in Vilnius by the use of architectural solutions. To get closer to the river by discreet and moderate means. To form a chamber environment by the spatial structure and height. To create an object that would attract tourists. To preserve valuable sprouts. CONCEPT: A frame, which interprets the painting, in the long run would become active, recognizable and prominent symbol in the city. This symbol would represent both the Modern Art Center and the National Gallery of Art. THE PROJECT: This project offers a solution that would finish the development of the right bank of Neris in terms of composition. The core bulk of the building synergizes with primary plans of the slope and does not compete with the building of the National Gallery of Art. The Modern Art Center can be clearly seen from the left bank of Neris. The size composition of the building can be clearly perceived and seen from the White Bridge. The terrace of the Modern Art Center building forms a wide lookout that contains a view into the primary visual objects of Vilnius city: a perspective of the Old Town, that includes the view of Gediminas Tower and also the towers of the churches in the Old Town, the group of tall buildings in Konstitucijos Avenue and, lastly, the Television Tower. TERRACE STRUCTURE: In order to create an object of attraction, the flow of the visitors would be led to the surrounding areas of the building which are the terrace of the building and the park that is located nearby. The terrace that is located on the slope creates a bond with the river and the field of grass nearby. During the warmer seasons, the field of grass becomes a popular place of recreation. STRUCTURE OF THE PLAN: Exposition halls with supporting areas are located in the basement of the building. All of the exposition, supporting and vault areas are planned exactly as needed, taking into account all the functions the areas need to possess. The ground floor contains a number of easily accessible areas which have a direct (visual and functional) connection with the “Art park”. A hall with a universal purpose, the library and the cafeteria can operate independently of the other areas. Right above the supporting areas of the ground floor, on the second floor, there is an area used for administrative purposes. All of the areas are accessible to handicapped people through the usage of an elevator. “ART PARK“ The trees that are currently growing in the area would be preserved, furthermore, additional maple trees would be planted in order to form the green space. The formed area would then be turned into the chamber environment – “Art park“. The frame interpreting the painting would emphasize the exceptional colours of the park. During the warmer seasons, the open system of facades would connect the inner and outer spaces, while the cafeteria would expand into the park. The terrace of the cafeteria would be an attraction for the visitors.

Project Credits
Savoy Residence - Casa Branca
next project

Savoy Residence - Casa Branca

Private Houses
Funchal, Madeira Island, Portugal - Build completed in 2019
View Project