New concrete house in Füllinsdorf

New concrete house in Füllinsdorf

Architect
Wespi de Meuron Romeo Architects

Weberbuess architects
Location
Füllinsdorf, Switzerland | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Hannes Henz

New concrete house in Füllinsdorf

Wespi de Meuron Romeo Architects as Architects

This new house is situated in anexisting residential area in Füllinsdorf. The surrounding is largely determined by single-family houses, which were built around the 1960’s.


On the site therewas a house from this period, which was demolished in favour of the new building.


The house is positioned on the lower part of the plot, to leave space for a further construction, in terms of possible future development and densification of the area.


The site, with a light slope, is close to the forest (the local recreation area) and has a certain remote view through the neighbourhood trees.


The new building is inserted in the neighbourhood with formal restraint. The positionin the corner of the plot and the proximity to the two streets is used to access tothe three-storey building: Onthe 1.floor there is the main entrance and the covered carport (on the valley side), while onthe 3.floor (on the mountain side) is a second entrance, which leads the visitors, through the small courtyard, into the main living area.


The staircase in the centre of the house, with a skylight,whichleaves natural light in, connects the three floors together.On the 1.floor are(apart the main entrance with wardrobe and the covered carport) the cellar, storage rooms and the building technique. On the 2.floor are 2 sleeping rooms, the master bedroom, a guestand study room and the bathrooms.On the3.floor is the living room, eating room and kitchen, a separate toilet and the partially coveredcourtyard with direct access to the large garden.


In the main living areaniches are integrated into the walls for books and art objects. The house is reduced to a simple archaic form with few materials. Washed concrete, which remembers a solid rock, is used for the outer shell. Cement plaster is used for the interior walls and ceilings, smooth polished cement for the floors, and natural oak for the windows and interior fittings.


The partially covered courtyard on the 3.floor communicates between the interiorand the garden.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More