New Visitor Centre at Hammershus Castle Ruin

New Visitor Centre at Hammershus Castle Ruin

Architect
Arkitema Architects

Professor Christoffer Harlang
Location
Hammershus, Denmark
Project Year
2016
Category
Cultural Centres

Exhibitions

Pavilions
Arkitema Architects/Jens Lindhe
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSCHÜCO
ManufacturersVOLA
Architectural LightingLouis Poulsen
ManufacturersBEGA
ManufacturersErco
ManufacturersHans Wegner

Product Spec Sheet
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
by VOLA
Architectural Lighting
Manufacturers
by BEGA
Manufacturers
by Erco
Manufacturers

New Visitor Centre at Hammershus Castle Ruin

Arkitema Architects as Architects

A new Visitor Centre has just been inaugurated at Northern Europe’s largest castle ruin, Hammershus, in Denmark. The centre is designed by Arkitema Architects and Professor ChristofferHarlang and is situated discreetly in the rocks facing the ruin. The architects were tasked with respecting the unique natural surroundings and creating a place for visitors which offers modern facilities, space for storytelling and direct views of the main attraction.


On the small Danish rocky island of Bornholm in the Baltic Sea lies Hammershus, the largest castle ruin in Northern Europe. Here, a new Visitor Centre has been built into the rocks opposite the ruin, which has been a popular tourist destination in Denmark for decades. After nearly five years of construction work, visitors can now sit in a café and enjoy the views of Hammershus, the surrounding landscape and the sea, or they can take a walk on the roof and be in the midst of nature. The centre is intended as a discreet building which does not draw too much attention to itself in relation to the surrounding protected forest and the best known tourist attraction on the island. Precisely the requirement for a discreet location in relation to the surroundings made it necessary for the architects to design a well-conceived piece of architecture with high aesthetic value.


The Visitor Centre is designed with simple lines and high-quality materials, including local oak from Bornholm which plays a prominent role. The architects play on the contrasts of the oak planks and the specially designed oak fittings and furnishings with the outer and inner walls of raw concrete to form an inviting and warm structure. Above, the suspended roof forms a natural part of the scenic path system, and a bridge runs from the terrace in front of the centre, thus continuing the path system towards the castle ruin and creating further viewpoints in the landscape.


“It’s been an incredibly exciting task in which we’ve had a set assignment and some very clear guidelines. We’ve chosen to design a centre for which we’ve used exclusive materials to match the location, while also focusing on making the place feel inviting and down-to-earth. It must be a place where everyone feels welcome and where the architecture is easy to understand,” says PoulSchülein, Senior Partner at Arkitema.


Useable roof with unique views

One of the design elements which Arkitema and ChristofferHarlang has chosen to include in the project is a roof that forms part of the topography of the hilly landscape. Visitors thus cannot see the Visitor Centre when they approach Hammershus. This offers two immediate advantages to visitors: the building does not distract focus from the main attraction, and the roof becomes a natural vantage point with ample space for enjoying the views.


The light roof makes the building open and transilluminated with good spatial qualities and light from both sides. It is designed as a landscape grandstand with good seating and plenty of space for walking about. A public space which gives something back to the place by being available to visitors, and which, in the nature of things, is accessible throughout the year.


“We’ve chosen a useable roof to highlight the visitors’ experience of the landscape and to play down the appearance of the building as they approach the centre. The roof thus becomes a natural part of the surrounding path system, rather than a disturbing element in the landscape experience. In other words, we give visitors the opportunity for an extra experience that they wouldn’t have had if they were merely to walk straight into a visitor centre. It’s been important for us to create a dynamic landscape course, in which the visitors have many opportunities to experience the natural surroundings and the historical ruin,” explains PoulSchülein.


Arkitema Architects has acted as full-service consultant on the assignment, which has been performed in cooperation with Arkitema Urban, Professor Christoffer Harlang and Wissenberg A/S.

PORTLAND JAPANESE GARDEN
next project

PORTLAND JAPANESE GARDEN

Parks/Gardens
Portland, OR, USA
View Project