NS Headquarters

NS Headquarters

Architect
NL Architects
Location
Amersfoort, Netherlands | View Map
Project Year
2013
Category
Train stations
Stories By
NL Architects

Hunter Douglas Architectural
Rick Geenjaar

NS Stations

NL Architects as Architects

The Katreinetoren in Utrecht is the home base of NS Stations, the department of the Dutch Railway (NS) that develops and services railway stations in the Netherlands.


The 15 stories 55m high tower is built right on top of Utrecht Centraal, the biggest railway station in the Netherlands. The entrance is positioned conveniently in the Central Hall!


The width of the building is based on the dimensions of the railway tracks below. The interior is dominated by this concrete structure: the elevator core and structural beams remain in sight.


A reconstruction took place in 1999 when the Brutalist mid-seventies building was wrapped in a glass skin.


The current floor plan consists of typical cellular offices along the facade and an oversized hallway in the center.


The basic idea is to introduce a series of perpendicular walls that will organize the space. By ‘inflating’ these partitioning walls they can become storage spaces. The shelves can absorb most of the clutter that normally spreads trough the office, such as wardrobes, bookshelves, flip boards, archive, bulletin boards. And sometimes even the stairs. The Thick Walls™ will clean up the space.


The Thick Walls™ can take different shapes to introduce specific functionalities and atmospheres.


The open plan with the Thick Walls™ divides the space in several clusters of different sizes. As opposed to a regular layout with cells linked to a corridor, a continuous, flowing space is created. Traffic space is eliminated: gross becomes net!


The main asset of this system is increased connectivity; instead of a workforce relatively isolated in cells, here interaction will come natural.


The perpendicular Wall Unit explores the spatial potential of the building; an extensive ‘field’ condition is created while keeping a sense of compactness and intimacy.


In the near future NS Stations plans to introduce the so-called flex-work system which means no more fixed workstations but a range of specific working environments to choose from. The proposed layout will be able to accommodate this intricate workflow, but for the time being most of the clusters will be organized as fixed working stations.


A working station consists of an ergonomic office chair and a table that is individually adjustable in height. With this unit an endless number of configurations is possible. The dividing Wall Units can be placed in different ‘densities’ to create fitting floor plans for the various departments.


A series of workshops with the future users will be organized to find a specific disposition for each floor.


The 9 levels of 700me each will be arranged according to the same principle but all will be configured slightly different.


Each floor will be introduced by a ‘special’: a singular piece of furniture located at the elevator core that represents the different departments. This ‘conversation piece’ is a kind of welcoming gesture: perhaps a logo-shaped bench, a swinging multifunctional lounge chair, a 2 story high candy machine, a sculptural reading table spelling NS, a Happy Hour clock maybe...

NS Headquarters, Katreinetoren

Hunter Douglas Architectural as Manufacturers

The refurbishment of the Katreinetoren office building in Utrecht was designed by NL Architects after winning a national contest. In the late 90’s the exterior of the building was restructured with a glass skin. At that time, the original 1970s concrete interior remained intact. Now, the interior of the nine-story counting headquarters of the NS, Dutch railway company has been completely renewed and redesigned using an open structure with functional walls.


One of the key aspects of the new office space is the ceiling system. The original Katreinetoren building was created with a strong concrete beam construction. In order to exploit this construction the architect wanted to implement a climate control ceiling to achieve maximum energy efficiency and to create a comfortable and peaceful working environment for the open plan office design. The 30BD acoustical climate ceiling system by Hunter Douglas was selected for its excellent climate control and acoustical performance, compatibility with concrete ceilings and open plan offices which generally conflict with acoustics. This solution delivered excellent comfort for people working in the building plus energy saving for the building owner.

Vestry Road
next project

Vestry Road

Private Houses
London, United Kingdom - Build completed in 2019
View Project