Osthafenplatz Lofts

Osthafenplatz Lofts

Architect
1100 Architect
Location
Frankfurt am Main, Germany | View Map
Project Year
2013
Category
Apartments

Housing
© Archimation. Courtesy of 1100 Architect.

Osthafenplatz Lofts

1100 Architect as architect

1100 Architect’s design for the Main: Eastside Lofts project is a dynamic exploration of the relationship between a historic, neoclassical building and a contemporary addition within the context of a rapidly developing neighborhood in Frankfurt. Construction began on the existing building in 1913 but the outbreak of World War I disrupted progress and left the project only half complete. Originally intended as the headquarters for the Lencoryt spinning mill and later serving as a hospital and workers’ housing, the renovation and addition will give this landmark a new life as a lively residential complex that will serve the growing professional population in the area.


While designed in a contemporary style, the addition creates a cohesive whole with the existing landmarked building by corresponding to the volume, rhythm, and proportions of the original. It also takes on the generous floor-to-floor height of the prewar structure and the angular shape of its mansard roof. The addition departs from the neoclassical design of the existing building through the use of a sculpturally folded concrete façade punctured by large openings, balconies and loggias, and the playful use of color. On the interior, the original character of the high ceilings, large window openings, and concrete structural elements (columns, beams, and vaulted floor slabs) will be recovered and create the backdrop for future loft living.


The site is located in direct proximity to the future EZB (European Central Bank) and is a significant part of the growth of this neighborhood, which is in the midst of major transformations. The project will add 78 residential and 13 commercial loft units to the area’s dynamic mixture of creative businesses, restaurants, and nightlife. A café or bakery on the ground floor will serve the neighborhood and parking for the residents will be available on two underground levels of the building.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSCHÜCO
ManufacturersBEGA
Product Spec Sheet
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
by BEGA
Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More