OZN

OZN

Architect
PLUS ULTRA studio
Location
Milan, Italy
Category
Apartments
Giuseppe Tagliabue
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersOlivari B. spaVirgola
ManufacturersCINI&NILSPassepartout
ManufacturersVitra.Eames House Bird
EclisseArtemide
Atelier collectionDevon & Devon
TilesMutina

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Eclisse
Atelier collection
Tiles
by Mutina

OZN

PLUS ULTRA studio as Architects

The project involves the complete reorganization of a 350 sqm apartment on the top floor of a Milanese building from the 1950s, with a 360 ° view of the city. The project does exactly the "old-new" concept of Miroslav Sik, which establishes a connection between new and existing structures, assimilating forms and things that are already present in a specific place in a new architecture. Although completely new, with the exception of some finishes, the project reinterprets in its forms and its spatial organization a character and an already existing elegance, memory of a cultured middle class, typical of the Milan post-war period.


The entrance to the apartment takes place from a new semicircular space, in a central position with respect to the living area and the sleeping area. The wood paneling and wallpaper that cover the walls, hide two doors giving access to a small wardrobe and a bathroom for guests. From the entrance, there is direct access to a large living area that preserves the original marble of the period of construction on the floor. The corner living room is characterized by two main elements: the "home theater" area which looks like a niche lined with blue fabric and carpet with brass finishes; and the staircase that goes up to the terrace, treated as a true sculptural element. The staircase is characterized by steps with open risers, covered in oak parquet, and a parapet in white rods with brass connectors. The rods continue also in correspondence of the first step up to the central column painted in blue and wrapped in brass in the upper and lower part; the whole constitutes a sort of diaphragm with open display elements.


In the background, a wall in gray lacquered boiseries with brass applique leads to the library which is accessed by an arched door under the staircase. The library is a connecting space between the living room, the kitchen, the laundry and the dining room; the latter is housed in a body that originally had been conceived as an external veranda, then converted into a habitable environment. The walls are entirely scanned in bookcases with open compartments and paneling in boiseries with integrated doors and, on one side, house a niche with a writing desk, covered in wallpaper. On the west side there is access to the dining room, whose floor in heat-treated oak parquet, while varying the design, maintains continuity of material. The north wall, which ends at the two ends with two large windows from which you can enjoy views of the city skyline, towards East and West, is entirely covered with papier peint with a unique theme on the equatorial forest theme.


Distribution spaces are characterized by compression and decompression effects of space, both in plan and in section. From the entrance hallway you pass to a generous hallway with rounded corners to accentuate its hinged character and to soften its irregular shape.


The polygonal perimeter of the master bedroom has been regularized through various spatial and material expedients: the parquet floor design alternates different patterns; the false ceiling has a motif with concentric frames; the triangle between the wall of the bathroom and the bedroom door has a continuous coating in anthracite gray boiseries.


The two bedrooms are equipped both with custom furniture, each characterized by a different color palette.

This story is available in multiple languages
Share or Add OZN to your Collections
House IV
next project

House IV

Private Houses
Eindhoven, Netherlands - Build completed in 2012
View Project