Palais des Congrès & Casino Cap d’Agde

Palais des Congrès & Casino Cap d’Agde

Architect
A+ Architecture
Location
Cap d'Agde, Agde, Hérault, France
Project Year
2019
Category
Exhibition Centres

Auditoriums

Theaters
© Benoit Wehrle

PALAIS DES CONGRÈS & CASINO CAP D’AGDE

A+ Architecture as Architects

BETWEEN LAND AND SEA, BETWEEN LIVING GARDEN, BELVEDERE AND SKY, BETWEEN MINERAL AND ORGANIC: THE BIRTH OF A NEW URBAN CENTRE
 

A+Architecture has just completed the redevelopment of a new district at the gates of Cap d’Agde.

 

The agency has also completed two major facilities which, like two white concrete pearls, signal the renewal of this of this area, the Palais des Congrès and the Casino. 

 

A vast gently sloping promenade links them to the port, the heart of this seaside town created by Jean Le Couteur during the Racine mission.

 

Emblematic of the development, the Palais des Congrès has become the resort’s new showcase.


Connected to the Casino by a set of circular walkways, the complex offers a formidable and unprecedented three- dimensional pedestrian square that also creates a seamless connection between the new seaside resort in Agde and its historic town located a few kilometres inland.

 

The Palais hall extends over three levels, all three of which connect to one of the winding walkways. 

 

A very playful spatial organisation allows easy access from inside and outside, on foot or by bicycle, to all the facility’s services: lobby, exhibition hall, offices, meeting rooms and an auditorium with a seating capacity of 1,200, where turquoise blue, the only accent colour in this white complex, evokes the waves of the Mediterranean.

 

A large, gently sloping square is on the roof of the complex. Perched high above the site and on one side, a panoramic room, whose shape evokes a Solen (a bivalve shell commonly called a razor shell), offers exceptional views of the entire surrounding landscape.

 

In close collaboration with A+Architecture, Hervé di Rosa, an artist from Sète, played with the theme of the seabed in a mischievous way to design the 2,900 m2 white metal mesh sculpture that covers the two buildings of this belvedere between land, sea and sky.

Project Credits
Landscaping
Executive project manager / Scheduling, overseeing and coordination of the works
Exterior joinery
Utilities and electricity, Thermic & environmental assessment
Scenography
Product Spec Sheet

ElementBrand
LiftsKone
Street furnitureMetalco
Sealing, claddingSoprema
Stage metalworkTambe
Product Spec Sheet
Lifts
by Kone
Street furniture
by Metalco
Sealing, cladding
by Soprema
Stage metalwork
by Tambe
Monde Condominiums
next project

Monde Condominiums

Showrooms, Apartments and Housing
Toronto, Canada - Build completed in 2012
View Project