PSU Stott Center + Viking Pavilion

PSU Stott Center + Viking Pavilion

Architect
Woofter Bolch Architecture

Perkins and Will
Location
Portland, Oregon, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Universities

Pavilions
Pete Eckert

Portland State University Stott Center Renovation + Viking Pavilion

Woofter Bolch Architecture as Architects

Located on Portland State University’s urban campus at the south end of the historic South Park Blocks, this project involved the revitalization and expansion of PSU’s Peter W. Stott Center. The project completely transformed the existing outdated, inward-focused building, originally constructed in 1966, into a vibrant and welcoming142,000 sf facility that supports a wide range of functions including academics, athletics, and general student use. The centerpiece of the project is the Viking Pavilion, a multi-use arena that hosts events ranging from competitions to concerts to commencements.

 

The LEED Gold project encompassed areas of renovation and new construction, with the majority of new construction on the eastern, Park-facing half, including the new arena and a new exterior. This served to shift the center of the building’s use and activity to directly engage the Park and the heart of campus. In addition to the arena, new program areas included a diverse range of student gathering and study areas, general use classrooms, and a cafe.

 

Renovations prioritized spaces that benefit all student-athletes, including sports medicine, an academic center, and a new athletics weight room located in a repurposed natatorium.

 

The design creates a multi-use facility, with public lobbies, concourses, and lounges configured to be used daily by students and the entire campus community while also accommodating athletic competitions, symposia, and graduations. Unlike typical venues that sit dark between events, this facility is envisioned as both a campus and civic amenity that is always active with use.

 

The exterior design of the Viking Pavilion expresses the civic importance of the facility with a simple form that celebrates its unique nature as a multi-use community resource. In place of the existing blank brick walls, generous areas of glazing are carefully distributed to reveal the form of the arena within and to connect the energy and use of the building’s public spaces with the Park and campus beyond. Similarly, the site design and public spaces of the building are envisioned as a sequence of spaces that extend the space of the Park into the building and the life of the building into the Park.

 

The arena is designed to further promote this engagement and connection between interior and exterior spaces, with its upper seating separated from the lower by the main entry level concourse. This creates views into and across the arena from throughout the building as well as the Park and other exterior public spaces.

 

Cladding the hovering upper volume of the arena within the building’s new main lobby is a wood wall stretching the entire length of the 200-ft-long space. Designed to evoke the hull of a Viking ship in honor of the University’s mascot, its undulating form of reclaimed is visible from the Park and campus both day and night.

 

Material Used :
1. Mutual Materials – Facade Cladding– Brick Masonry
2. Skyline Sheet Metal– Facade Cladding– Metal Panels (portions)
3. Morin– Facade Cladding– Metal Panels (portions)
4. Knife River– Sitework– Precast Concrete

Project Credits
Sports Architect, design collaborator
Sustainability
Branding and Graphics
Electrical Engineer
Product Spec Sheet

ElementBrand
Facade Cladding – Metal Panels (portions)Morin
Facade Cladding – Brick MasonryMutual Materials
Product Spec Sheet
Facade Cladding – Metal Panels (portions)
by Morin
Facade Cladding – Brick Masonry
BIT Sports Center
next project

BIT Sports Center

Sports Centres
Beijing, China - Build completed in 2019
View Project