Purpurina Building
Guilherme Pucci

Purpurina Building

Matheus Diniz Arquitetura e Design as Architects

The Purpurina building was built in Vila Madalena, São Paulo, a bohemian neighborhood currently undergoing a process of intense transformation. Even though it is located in a street corner and has a great location in the neighborhood, the building’s plot is difficult to occupy due to its reduced dimensions.

 

Betting on the plot’s potential, the owner asked for a flexible building, and after its completion, it was occupied by a fast casual hamburger restaurant and bar with a surf theme.

 

After a thorough study of the surroundings, it was established that the street corner, where the plot was completely walled off, would be free of any obstacles and open for pedestrians to traverse. To offset any prejudices to the constructive potential of the plot, the choice was made to make the levels above the ground floor cantilever over this open area. The steel structure became then an obvious choice, with the added benefits of being quickly built and having a memorable aesthetic result. Highlighting the structure and constructive methods, glass was chosen as the main material for the facades as well as precast concrete panels for the slabs.

 

As a response to the solar orientation of the side elevation, a brisesoleil system was designed using reflective polycarbonate panels and steel framing. These elements not only protect the interior spaces from the afternoon sun, they also have a dynamic visual effect on the facade, reflecting the sun light during the day and transforming the building into an immense lantern during the night. Rounding off the industrial aesthetic, the ground floor has a big roll-up metal door on one side and up-and-over metal panels on the other.

 

After negotiating with the neighbors, the wall dividing both plots on the frontal setback was removed, making the new building visible to cars and pedestrians coming down Purpurina Street and completely changing the visual experience for this section of the sidewalk.

 

Together with the choice to leave the section of the plot on the street corner free of obstacles, this transformed the intersection from a visually congested and cramped urban ambiance to an open and welcoming area in the neighborhood.

 

The staircase connecting the levels was designed to allow a visual connection between them, and as such is a very open and transparent steel frame structure topped by a big skylight that brings even more light to the interior spaces. As a result of being comfortable and welcoming, the use of the stairs is prioritized, leaving the use of the elevator to persons with disabilities, the elderly and parents with prams.

 

The building was awarded the grand prize for the 57th Annual Architects Awards of the Brazilian Institute of Architects – Rio de Janeiro. The jury was unanimous in its choice and praised the project for its spatial sensibility, structural clarity, flexibility and the way the finished building improves the urban quality of its surroundings by opening up the street corner.

Product Spec Sheet

ElementBrand
Steel Structure, Reflective Polycarbonate Panels and Steel Framing Brise SoleilAço Verical
Dumbwaiter LiftMekanix
Levitá Restricted Use Elevatorthyssenkrupp Elevator
Product Spec Sheet
Steel Structure, Reflective Polycarbonate Panels and Steel Framing Brise Soleil
Dumbwaiter Lift
by Mekanix
Levitá Restricted Use Elevator
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More