Roslyn Road

Roslyn Road

Architect
Magri Williams Architects
Location
London, UK | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
© Nicholas Worley
Product Spec Sheet

ElementBrand
Wall finishClayworks
TilesDomus
FurnitureHAY
Ground Floor GlazingMaxlight
BricksPetersen Tegl
Floor - Ash white concrete floorSteyson

Product Spec Sheet
Wall finish
Tiles
by Domus
Furniture
by HAY
Ground Floor Glazing
Bricks
Floor - Ash white concrete floor
by Steyson

Seven Sisters Refurbishment

Magri Williams Architects as Architects

The project comprises of a rear extension, loft conversion and complete house refurbishment. In its basic form, the client’s brief was to enlarge the ground floor and provide an additional bedroom.

The existing house had a rear outrigger that stepped in form. In reference, the new ground floor extension is staggered, continuing the established rhythm and internally, defining the kitchen and dining area. At second floor, the loft was converted to provide an additional bedroom with en-suite.

The house was a Victorian property made from London Stock brick. We felt the brick was the most important material of the existing and epitomizes the London terrace.

In response, the proposed brick for the extension was carefully chosen to echo the existing, but noticeably different in colour and arrangement to enable its reading as a new element.

Taking the brick back to its elemental form, it has three repeated faces. We wanted to express this in the extension. As such, the brick is laid in the same orientation to allow each face to be revealed as the building steps. The end face is expressed in the rear elevation; the side face in the stepped form; and the top face is rotated in the header detail.

Internally, the tones of the external brick were examined to create the supporting material palette.  The walls are finished with a light clay. The floor in the extension transitions from an ash white polished concrete to a white square tile at the existing threshold, naturally arranged in a stack pattern. The tiles consist of a palette of many shades, creating variation and tonal composition, echoing the natural variation in the rear brick elevation. As a last material, Plywood has been used in the kitchen, joinery and staircase to add warmth and softness to the house. 

 

Material Used:
1. Ground Floor Glazing – Maxlight
2. Bricks – Petersen Bricks
3. Wall finish – Clayworks
4. Floor - Ash white concrete floor by Steyson  
5. Tiles – Domus tiles
6. Kitchen - Bespoke plywood kitchen
7. Furniture - Hay

This story is available in multiple languages
Share or Add Roslyn Road to your Collections
Private home Centre of the Netherlands
next project

Private home Centre of the Netherlands

Private Houses
Midden, Wapserveen, Nederland - Build completed in 2020
View Project