Sapire Residence

Sapire Residence

Architect
Abramson Architects
Location
Los Angeles, CA 90049, USA
Project Year
2019
Category
Housing

Private Houses
Roger Davies

Organic Materials Layered in the Mountains

Abramson Architects as Architect

An entrepreneur and family with a passion for health living requested a large home on their dramatically sloping 2-acre site. They specifically wanted an informal layout that could be woven into the topography of the property. Wanting to enjoy as much of the site as possible, the client requested the inclusion of steps and landscape pathways to allow for access to more distant parts of the steep site.  

SA14_Ext_Drone View 1_RD.jpg

Situated on a promontory jutting into the canyon below, the hillside retreat boasts multiple vistas of the surrounding canyon and the Pacific Ocean beyond. Since covenants, conditions, and restrictions associated with the property allowed for only a single story above street level, many of the home’s rooms are located on a lower level which daylights onto the downslope side of the house. This modest massing arrangement allows for neighboring properties to see over the roof of the home. SA14_Ext_Main Entry 1_RD.jpg

In three distinct locations, landscaped topography “fingers” heighten one’s awareness of the natural hillside. Bridges span over these fingers, enhancing and extending the natural graded areas deep into the heart of the home.

SA14 Presentation_Axo Diagram_No Roof-01.jpg

The design solution offers new perspectives for experiencing the owner’s prized views while providing a glimpse of the topography as it stood before the house was set upon it.

SA14_Ext_Bridge 1_RD.jpg

Meticulous craftsmanship and authentic building materials are recurring themes best exemplified by the widespread use of board-formed concrete walls, white oak shiplap wall cladding, and painted galvanized steel doors and windows.

SA14_Int_Entry 6_DH.jpg

A datum of wall elevations was carefully laid out to align the joints of the seemingly random board-formed concrete with the adjacent wood boards that come in 3”, 4”, 5”, and 6” widths. Floors, ceilings, steps, lighting, speakers, keypad controls, and outlets were all carefully placed so that no element ever interrupts a joint in the boards. 

SA14_Ext_Main Terrace 2_RD.jpg

SPECIAL CHALLENGES / UNUSUAL CHARACTERISTICS:
The home’s location on a promontory half-way into a deep canyon make users susceptible to a daily wind pattern which picks up in the early afternoon and recedes during the early evening hours. The client requested a solution to this unique site characteristic that would allow them to use their covered terrace in the afternoon and into the “golden hour".SA14_Ext_Main Terrace 3_RD.jpg

By combining recessed track hardware originally designed for interior operable wall systems in convention centers with custom aluminum framed “wind screen” panels clad in perforated metal the design team fashioned a site-specific system. Typically stacked against concrete columns when not in use the homeowner can quickly deploy the 4 feet wide top-hung panels into a series of pre-set positions to counteract the winds or mitigate heat gain.  

SA14_Int_Living Rm 3_RD.jpg

During wildfire season the site is threatened by blazes capable of rushing up the canyon. As such, the residence’s cladding and landscaping elements consist of non-combustible and ignition resistant materials intended to reduce fuel for the fires.

SA14_Ext_Juice Terrace 2_RD.jpg

Special measures were taken by the designers and concrete contractors to reduce the thermal bridging typically associated with reinforced concrete walls. Before the concrete was poured, 2” thick rigid insulation was placed into the center of the 14” thick concrete walls. This results in an increased R-value in the walls without sacrificing the look of a monolithic concrete wall.

SA14_Ext_Lower Level 1_RD.jpg

Additional features such as a custom stormwater rentention system, hydronic in-floor radiant heating, and dedicated solar panels for heating the pool augment the sustainability of this home.

SA14_Ext_Pool 1_RD.jpg


Product Spec Sheet

ElementBrand
Wood FlooringBoardhouse
Lighting DesignEsquared Lighting
Outdoor HeatingInfratech Comfort
Hardwarevan Cronenburg Architectural Hardware bvba
Product Spec Sheet
Wood Flooring
Lighting Design
Outdoor Heating
Frieze Art Fair 2017
next project

Frieze Art Fair 2017

Exhibitions
London, United Kingdom - Build completed in 2017
View Project