Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersVondomFaz Collection
ManufacturersJungLS 990
ManufacturersAccoyaCladding
Wood manufacturersACCSYS TECHNOLOGIESACCOYA® Cladding
ManufacturersFlosTaraxacum 88
ManufacturersVitra.Lounge Chair & Ottoman

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Wood manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

BREAKING THE HORIZON INTO FRAGMENTS

Ramon Esteve Estudio as Architects

The house is designed as a set of concrete walls facing different directions, compressing and expanding the views. The vertical surfaces are limited horizontally by long cantilevers which creating verandas that enclose the large terrace. The views outwards are framed between the architectural surfaces and the pool surface.


More from the architect:


Located in a setting of great beauty and valuable landscape, in front of the Mediterranean Sea, between El Portixol and Cala Blanca, the Sardinera House lays on the top of a hillside, lined by a headland entering the sea on a bay of turquoise waters. UNIQUE LOCATION “The original idea for the design was based on enjoying and enhancing the panoramic views of the setting, by creating a relaxing contemplative environment that allows enjoying the experience provided by the place.” MASSIVENESS & LIGHTNESS A set of concrete walls exhibited facing different directions, compressing and expanding the views and generating several images. The vertical surfaces are limited horizontally by long cantilevers that extend towards the sea, thus creating verandas that enclose the large terrace. Because of their constructive system, these cantilever don’t lean on the walls, but fit in between them, thus increasing the visual tension and generating paradoxical sensations of massiveness and weightlessness. “The views outwards are framed between the architectural surfaces and the pool surface, outlined on the horizon.” TWO SIDES-ONE HOUSE The longitudinal façades of the house are opposite. The entrance façade, hermetical and opaque, is protected by an automatic system of adjustable shutters made of whitened Accoya wood. It protects the façade from the sun exposition and, at the same time, limits the viewing from the street. On the contrary, the East façade is much more permeable and transparent. The concrete vertical surfaces are sealed with large glass panes, protected by cantilevers and twisting curtains that bring an ethereal Mediterranean atmosphere. TECTONIC CHARCATER “The house has a strong tectonic character because of its expressive materials. The texture of the white concrete poured into the white timber have achieved such a resemblance that they sometimes seem the same, as it becomes apparent in the lateral windows.” THE WHITE ELEMENT The texture produced by the print of the timber formwork is noticeable on the concrete surface, thus establishing a common language with the white-shaded timber used in blinds, ceilings, party walls and furniture. A white hue covers all the element, which are different just because of its material, generating subtle changes of texture. The local stone masonry walls build a base for the white concrete volumes to stand on and also link the building to the landscape. VISIBLE PROCESS “The house reflects the construction process. All structural parts are made of exposed concrete, while the enclosure is made of timber and glass.” LEVEL WITH A SEA FRONT There is an access through a double-height volume with side walls aiming the view at the sea and offering the visitor a first contact with the horizon. The day rooms are on the ground floor, as part of a fluid set articulated by the white concrete walls. Some vegetation is introduced in the in-between spaces, bringing the garden into the house. Each room opens towards the horizon through its own veranda. FRAMING THE VIEW The living room takes on a role and a unique dimension, a corner of glass of six meters in height frame the best views of the sea. Throughout the whole house are generated multiple spaces from which to contemplate it, so much as from each one of their inner rooms all the way to the exterior spaces. “The living room has a main role and a singular feature, a glass corner framing the best views of the sea” OPENING THE CORNERS Each volume on the first floor hosts a bedroom. Instead of allowing frontal views framed by the walls, the glass corners offer much more interesting panoramic views. Each room has a small glass balcony, similar to a bay window, set back of the boundary of the cantilever, to enhance the visual importance of the horizontal surfaces. A FUNCTIONAL SCULPTURE “The staircase has been developed as a sculptural element. The sea is visible through its translucent glass steps. This transparency also allows the natural light to reach the basement. At night, the steps light up as a lamp. The banister is a sloping surface that follows the same idea than the architectural walls. THE WATER CONNECTION On the basement floor, besides service and parking areas, there are some guest bedrooms, a gym and an indoor pool, with a sauna and a dressing room. “The indoor and outdoor pools are on different floors but linked by a longitudinal window. Through it, the water of the outdoor pool casts shadows over the indoor pool.” INTERACTION WITH THE MEDITERRANEAN The outdoor space has been designed as an extension of the indoor space. The lines that define the building are drawn beyond the walls, marking the patterns of the vegetation, the pavement, the pool and the outdoor lighting. The garden displays several zones with very different features. Each outdoor zone is singular but belongs to the same concept of a homogeneous indigenous Mediterranean garden. The flat and sunny entrance area, contains some olive trees with big twisted trunks that give personality and elegance to the access. The sloping area recreates the typical terraces of the hillsides by the sea. Pine trees, citrus trees and herbal plants are displayed on these different levels, contained by masonry walls that links the garden to the basement of the house. “It results in a house with several spaces where the sea can be contemplated, from each of its indoor rooms or outdoor areas.” AD HOC DESIGN The interior design has been totally made by Ramón Esteve studio. The pavement is made of off-white polished concrete, continuous both inside and outside. All the timber is whitened Accoya wood.


The large hanging benches in the bathrooms are made of natural stone. The pool vases are also made of polished concrete in different tones. There is a lounge area by both swimming pools, defined by its flat cobblestone pavement. BUILDING WITH LIGHT All the lights in the house are adjustable LED integrated in the architecture. Outdoors, the lines of lighting draw the same direction than the walls of the house. BEAUTIFUL AND EFFICIENT The housing has been designed by sustainable criteria and has obtained the energy certification A. Situated on one of the decks is a system of vacuum tubes that, using accumulators, heat the interior hot water and of the swimming pools. This solution is complemented with a heat pump that is powered by a system of wells of geothermal energy. The housing is oriented to the east-west to ensure sustainable use of natural currents of air and sunlight. The eastern facade is protected by a few large cantilever beams, while the west facade has an enclosure formed by adjustable and steerable motor driven planks that in summer use as protection from sunlight while allowing the passage of the breezes and in winter it is opens by capturing the sun. The house is oriented east-west to ensure the exploitation of the natural currents of air and sunlight. The east façade is protected by overhangs, while the west façade has an enclosure formed by a blade motorized steerable and adjustable, which protect in the summer of sunlight allowing for the passage of the breezes, in winter it is open by capturing the sun. In the large glass surfaces has been provided a double coating with thermal and acoustic insulation with solar control. In addition, the housing presents a wraparound of ten centimeters of extruded polystyrene, high density, which ensures a high thermal insulation. Under the outdoor swimming pool has been prepared an underground tank of 100,000 liters, where the rainwater is channeled subsequently for the use of irrigation. The groundcover vegetation of the garden is watered by exudation. The species used in the landscaping are native to providing a high level of integration in the environment and rational behavior of the species, with a consistent and controlled consumption of water resources. The entire House is administered through a system of home automation management, from the air conditioning, lighting, irrigation, in such a way that the energy consumption of the housing is managed optimally.

Casa Sardinera

ACCSYS TECHNOLOGIES as Wood manufacturers

For this eco-friendly property on the Mediterranean, Accoya wood was used to craft adjustable outdoor blinds. Custom designed, the blinds protects the facade from exposure and at the same time limit views to the street.

With its bleached finish, the Accoya wood compliments the white concrete that comprises the exterior walls. The same bleached Accoya was used for the interior furniture, including a feature dining room table.

This Wine & View bar bar at the Helsinki airport unites acoustics with aesthetics, while the comfort of Scandinavian design language reminds travellers they are in Finland.


More from the Manufacturer:


Accoya® wood helps create luxury Spanish villa in the Mediterranean


• Accoya was chosen for outdoor adjustable blinds for striking Spanish villa • Requirement for highly durable and eco-friendly wood products led architect to Accoya • Accoya wood was used to create a matching dining room table that reflects the use of Accoya on the exterior of the building Accoya®, the leading high performance modified wood manufactured by Accsys Technologies, has been used to craft adjustable outdoor blinds for a stunning, luxury villa located in the city of Alicante on the Spanish coast.


Architect Ramon Esteve chose Accoya from Spanish distributor Gamiz because it met his requirements for the development of an eco-friendly property that was visually stunning and would blend into the natural surroundings of the Mediterranean coast.


In addition to being used as motorised blinds to block harsh UV rays, bleached Accoya wood was used to build some of the indoor furniture including a dining room table. Designed by Ramon Esteve Studios, the dining table is both stylish and in keeping with the overall appearance of the villa.


Situated on a hilltop, Casa Sardinera offers scenic and panoramic views of the Mediterranean coastline and creates an environment that is both relaxing and contemplative for its occupants.


While Accoya satisfies the owner’s environmental requirements, it is also strong and stable and can withstand harsh weather conditions. Alicante is situated on the Mediterranean coast, which means that this Spanish villa faces hot conditions throughout the year, with high summer temperatures which can reach up to 30°C to 35°C. As one of the most durable and stable wood products on the market, Accoya is 75% less likely to shrink and swell as it faces hot and humid summers.


The durability and stability of Accoya also ensures that the product retains its aesthetic qualities, and provides a finish to the wood slats which is natural and helps to integrate the property into its mountainous surroundings.


Architect Ramon Esteve says: “When I started working on the design of Casa Sardinera, it was clear that for this project the construction products used to build the villa had to provide a connection to the wider environment.


“While the design of the property was to be architecturally striking and expressive, building materials such as Accoya offered an opportunity to build something which had little impact on the environment and would help it to blend in. Accoya works both by supporting the environmental objectives of the build, while also providing durable products which are able to withstand the harsh UV rays with little maintenance compared to competitor products.”


Bryan Crennell, director of sales and marketing at Accsys Technologies said: “The property at Casa Sardinera is a visually stunning, contemporary building, and the use of Accoya has really helped to integrate the property into its natural surroundings.


“Accoya offers outstanding class 1 durability, and the owners of the property can expect their Accoya blinds to last with minimal maintenance. Accoya also offers superior resistance to UV degradation, and if coated, the beautiful, natural appearance will last much longer than other wood products due to its stability.”


Manufactured using Accsys Technologies’ propriety acetylation technology, Accoya is one of the most superior wood products on the market today. It performs to the highest of standards, delivering remarkable levels of stability, sustainability and durability. Exceeding the high-quality and aesthetic attributes of tropical hardwoods, Accoya also boasts excellent environmental credentials by using wood sourced from FSC® certified and sustainable forests.


Sardinera house

PORCELANOSA as Manufacturers

Porcelanosa Group’s materials have been used in the construction. L’Antic Colonial natural stone has been used in the attached areas to the outdoor pools , The Krion® solid surface (RAL 1013 color) has been the choice for the kitchen and barbecue benches whereas in the bathrooms, all the benches have been made from blocks of Calgary natural stone, carved in the blocks themselves.


More from the manufacturer:


The ingenuity and elegance Ramón Esteve’s projects are characterised by is also evident in one of his latest studio projects, Casa Sardinera, where Porcelanosa Group’s materials have been used in its construction. This house, laying on the top of a hillside in Jávea, in front of the Mediterranean Costa Blanca, has been awarded the first prize in the 8th Architecture and Interior Design Awards, with regard to the Completed Projects.


The team made up of Ramón Esteve, Anna Boscá, Emilio Pérez, Estefanía Pérez, María Martí, Víctor Ruiz and Tudi Soriano is in charge of this magnificent house located in Jávea (Alicante). A set of concrete off-white polished walls are opened into big large windows and glass corners where one can enjoy the wonderful views of the sea, which remains framed between the architecture of the building and the water from the swimming pool.


In order to overcome the unevenness of the ground, the house is arranged on three floors: the day rooms, such as the living room, are on the ground floor and open towards the horizon through their own veranda; the first floor hosts the bedrooms, protected from sunlight and the summer heat thanks to some cantilevers; finally, on the basement floor there is a gym with a sauna, a changing room and an indoor pool. The indoor and outdoor pools are on different floors (the outdoor pool is on an upper level) but linked by a longitudinal window. Through it, the water from the outdoor pool casts its shadows over the indoor pool.


With regard to the materials used in the construction, white colour tones have been used to unify the aesthetics of the building. When floor tiling the attached areas to the outdoor pools, the L’Antic Colonial natural stone has been used, to be precise, the Paradise Lake Stone Blanco flat cobblestone. The Krion® solid surface (RAL 1013 colour) has been the choice for the kitchen and barbecue benches. As far as bathrooms are concerned, all their benches have been made from blocks of Calgary natural stone, carved in the blocks themselves.

Living at the sea

Jung as Manufacturers

Because of the constructive system, the cantilever doesn’t lean on the walls, but fit in between them and hence, it generates the paradoxical sensations of massiveness and weightlessness.


More from the manufacturer:


Located in a setting of great beauty and valuable landscape, in front of the Mediterranean Sea, between El Portixol and Cala Blanca, the Sardinera House lays on the top of a hillside, lined by a headland entering the sea on a bay of turquoise waters.


A set of concrete walls exhibited facing different directions, compressing and expanding the views and generating several images. The vertical surfaces are limited horizontally by long cantilevers that extend towards the sea, thus creating verandas that enclose the large terrace. Because of their constructive system, these cantilever don’t lean on the walls, but fit in between them, thus increasing the visual tension and generating paradoxical sensations of massiveness and weightlessness.


“The original idea for the design was based on enjoying and enhancing the panoramic views of the setting, by creating a relaxing contemplative environment that allows enjoying the experience provided by the place.” Ramon Esteve Estudio

Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter