Skyview Residence Upends Urban Living

Skyview Residence Upends Urban Living

Architect
William / Kaven Architecture
Location
Portland, OR, USA | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
© Jeremy Bittermann
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
DoorEmtek
Windows and doorsFleetwood Windows & Doors
3070T
3800T Series
Glass SlidersCRL
490 Series Sliding Doors
ElevatorKone
EcoSpace
Terracotta Rainscreen Argeton
Floor and Wall TileErgon

Product Spec Sheet
Windows and doors
3800T Series, 3070T by Fleetwood Windows & Doors
Glass Sliders
490 Series Sliding Doors by CRL
Elevator
EcoSpace by Kone
Terracotta Rainscreen
by Argeton
Floor and Wall Tile
by Ergon

Skyview Residence Upends Urban Living

William / Kaven Architecture as Architects

In a neighborhood typified by a patchwork of early-20th century homes, brick walk-up apartments and mid-century office buildings, William / Kaven Architecture has realized a unique home that amalgamates the neighboring building typologies and upends the standard residential program.

photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

Skyview maximizes panoramic views of Portland’s skyline, five of the city’s bridges and several of the Cascade Mountains’ most iconic peaks, including Mount Hood and Mount St. Helens. “The design thesis was to invert the typical residential program to leverage the potential of the small lot and to complement the unique character of the neighborhood,” says William / Kaven partner Daniel Kaven. “Skyview’s primary living area, entertainment spaces and kitchen are all located on the top floor, where unobstructed views serve as a backdrop for floor-to-ceiling glass walls that part at the corners.”

photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

The 30-foot elevation, accessible via a commercial elevator or a floating staircase, raises everyday living above the power lines and traffic noise of a bustling neighborhood. A rooftop reflecting pool borders the top-floor living area to further mitigate noise. Structured with a core of board-formed concrete, Skyview is clad in glazed terracotta, lending a classic character to a distinctly modern home. Large swaths of transparency at every level reveal a warm interior featuring continuous matching walnut veneer.

photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

Encompassing the entire third level is the master suite, which includes a spacious bedroom, two walk-in closets and a spa. In the master spa, a free-standing bathtub sits atop a bed of river rocks backed by a solid-slab Calacatta marble wall. The bath area opens onto a rooftop with an outdoor shower surrounded by lush foliage for privacy.

photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

Built for a client who is a professional mixed-media artist, Skyview houses a custom-designed ground-level art studio that opens onto a private courtyard. Floor-to-ceiling glass walls in the studio allow for ample natural light to flood the workspace and reflect off the in-progress works, many of which are surfaced in frosted Plexiglas.

photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

Throughout the design process, William / Kaven contended with a narrow lot, complex zoning setbacks and height restrictions, as well as the unique contextual character of the neighborhood, which comprises various programs ranging from residential to multi-family to industrial. To address the client’s desire for a peaceful, natural respite in a growing neighborhood, Skyview blends the indoors and the outdoors at every level.

photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

Skyview overlooks Portland’s historic Montgomery Park building, which formerly housed the operations of the pioneering mail order and department store retailer Montgomery Ward. In addition to goods, Montgomery Ward designed and sold kit homes from the early 1900s until 1931. Of the project, W/K partner Daniel Kaven says, “Many of the historic homes in Portland’s Northwest Alphabet District are, in fact, Montgomery Ward or Sears kit homes. Part of the design concept for Skyview was to create a conversation around modern architecture in the context of stamped-out residential design of the past.”

photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann
photo_credit © Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces
29 Jan 2023 Specification
10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces

The workplace doesn’t have to be a place of total austerity. In fact, a few well-chosen pieces... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More