Solar Carve

Solar Carve

Architect
Studio Gang
Location
New York, NY, USA
Project Year
2019
Category
Offices
© Timothy Schenck

Solar Carve

Studio Gang as Architects

Sculpted by the angles of the sun, Solar Carve (40 Tenth Ave) explores how shaping architecture in response to solar access and other site-specific criteria can expand its potential to have a positive impact on its environment. Located at the edge of Manhattan between the High Line park and the Hudson River, the building takes its unique form from the geometric relationships between the allowable envelope and the sun’s path.

 

In addition to producing a faceted, gem-like facade, this integrated response allows the building to benefit the important public green space of the High Line—privileging light, fresh air, and river views to the public park—while also becoming a new iconic silhouette on the New York skyline.

 

The design advances Studio Gang’s “solar carving” strategy for enhancing connectivity in tall buildings. Developed through the Studio’s ongoing tall building research, solar carving involves using incident angles of the sun’s rays to sculpt a building’s form.

 

The glazing system has been geometrically optimized into a pattern of three-dimensional facets that articulate the carved sections of the tower. The curtain wall unit is composed of a central diamond-shaped panel tilting downward, surrounded by four triangular pieces that are perpendicular to the slab to achieve standard stack joints. The carved curtain wall not only blocks sun glare and heat gain but also creates dynamic corner workspaces. The facade will feature high-performance glass with low reflectivity.

Share or Add Solar Carve to your Collections
Project team
Structural engineer, facade consultant, and acoustical consultant, daylighting consultant
Architects
Landscape Architects
Expeditor and code consultant
Lighting consultant
MEP/FP, sustainability consultant, and IT and security consultant
Airport Keflavik
next project

Airport Keflavik

Airports
Keflavik, Iceland - Build completed in 2016
View Project