Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Carpet FlooringCarpets Inter
Workstations and ChairsHerman Miller
Wash basin, W.C, Urinal, all other sanitary fixtures and fittingsJaquar
Modular Demountable PartitionsKubik
LightsLIGHTING TECHNOLOGIES EUROPE

Product Spec Sheet
Carpet Flooring
Workstations and Chairs
Wash basin, W.C, Urinal, all other sanitary fixtures and fittings
by Jaquar
Modular Demountable Partitions
by Kubik

Sony Studio

Alcove Design Consultants as Designers

Client Brief and Expectations: Design a world class facility of a Broad Casting Sports Studio


Challenges: Managing accurate sound and acoustic levels. Accuracy of lighting within the studio. Appropriate circulation plan to ensure visitor movement and employee movement is perfectly planned.

 

Concept and Design Approach:
Broadcasting Studios come with their own set of challenges. And this one being a Sports studio came with its own peculiar problems to add to the matrix of issues to be addressed within the design of the space.


Planning of the interior required exact dimensions of the studios to be planned, sound and visual editing rooms had to be of an accurate size to meet with its technical requirements, accurate acoustics had to be maintained, people and material required segregation and the corridors from where they moved required exact dimensions. With all of these challenges there was a need to plan an open office concept for the employee work area as well.


Basically, edit suits planned in the middle of the office created a smart segregation of employee area and technical rooms. Corridors were kept wide enough for ease of material and people movement. Natural light was provided to the employees and technical rooms were kept away from natural light to ensure proper control of lighting inside those rooms. Employee/Staff movement was swiftly planned and visitor movement towards their lounge or make up room areas was well separated.


Entire office got designed on a raised flooring which ensured that the sound transfer between the floors is controlled and demand for constant changes of electrical requirements within the technical rooms is addressed without any disruption of the office. 


Edit suits had an Imported product of highly technical glass enclosure towards the corridor with pocket doors installed. This provided complete transparency of the room and yet the aesthetics were well maintained. 


Aesthetically an interesting carpet pattern of an outdoor green racing track was laid on the floor. Even the edit suits numbering was given on the carpet, which met with the aesthetically concept of the space. Vertical surfaces of white canvas and walls were splashed with three dimensional graphics merging with two dimensional vinyl graphic on the wall. This approach completed the overall experience of the space and made such a highly technical space come alive as a sports studio.


Thus by using intelligent planning methods and specifying technically accurate materials, Alcove and a team of consultants resolved it brilliantly and created the most appreciated vibes for a Sports Studio.

 

Photo credit: Prashant Bhat Photography

Featured Projects
Latest Products
News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More