Swiss National Museum

Swiss National Museum

Architect
Christ & Gantenbein
Location
Zürich, Switzerland
Project Year
2015
Category
Museums
Roman Keller

Swiss National Museum

Christ & Gantenbein as Architects

As different as the new and old buildings are, their similarities and shared architectural attributes are abundantly apparent and serve to create a unity of old and new. The strong stone walls of the old 19th-century building are echoed in the new wing’s 80-centimeter thick walls, which fulfil the high thermal insulation requirements of the Minergie-P Eco standard. The tuff concrete developed especially for use in the new wing corresponds to the tuff facade of the old building, and the polished concrete floors in the new wing suggest a modern interpretation of the decorative terrazzo floors in the old building. Concrete dominates in the interior of the new museum. Combined with the technical elements purposely left exposed on the ceilings, this creates an almost industrial-like atmosphere that is robust, spacious and open to a variety of forms of exhibition and presentation. The new spaces at the National Museum Zurich are conceived as museum factory halls – conservational and at the same time experimental. The construction phase for the new wing also included conversion measures (earthquake and fire safety) and extensive refurbishing of a large section of the old building according to national heritage criteria.


The main entrance to the museum was moved to the spot where the old museum wing meets the wing on the Limmat River side, which originally housed the school of fine arts. Along with the new entrance, the entire visitor’s infrastructure, including the foyer, cloak rooms, shop and restaurant, was remodelled. During the summer, the restaurant and bar will offer open-air dining facilities on the newly designed museum plaza, adding a new dimension and vitality to this central urban location, just opposite the main station. A modern study centre open to the public is now located on the upper levels of the historical Limmat River wing, and the museum’s administration is situated on the top floor of the old museum building.


The final phase in the structural refurbishment of the National Museum Zurich is yet to come, however. From 2017 to 2020 the historical west wing and the tower will undergo refurbishing. In 2020 the museum will once again be available to the public in its entirety, thus initiating a new chapter in the museum presentation of Switzerland’s history.

Share or Add Swiss National Museum to your Collections
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersMommersteeg BVRuckstuhl
Product Spec Sheet
Manufacturers
ROOM. Showroom
next project

ROOM. Showroom

Showrooms
Villareal, Spain
View Project