Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersLindner Group
ManufacturersASSA ABLOY Entrance Systems
ManufacturersAstins
ManufacturersCMF GROUPE
ManufacturersFlowcrete
ManufacturersHoneywell

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Astins
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

T2 Heathrow Airport: A 21st Century Terminal is about to take off

Luis Vidal + Architects (LVA) as Architects

The new Terminal 2A at Heathrow Airport, when it opens its doors on 4th June 2014, will give a sense of delight and ease to passengers which has been missing from air travel for too long.


Designed by luisvidal + architects (LVA), the new terminal makes generous use of natural light, enhancing the passenger experience. Navigation is much more instinctive than is usual and, in addition, for the first time in a major UK airport, passengers will have immediate access to the gate areas, which will be within sight of the retail and catering facilities. This should reduce passenger anxiety and make travelling a more pleasant experience.


luisvidal + architects has achieved this with a design which is bold in concept and rational in execution and this delightful experience has been created in a project that has satisfied stringent requirements for timescale and budget. The undulating roof maps the passenger journey through the terminal into three zones – check in, security and departures. The unique design uses simplistic repetition in its elements, making it both fast and economical to build.


The use of the natural lighting from the northern facing windows is diffused and reflected within the terminal by the use of a fabric roof lining. This is yet another first for HAL (Heathrow Airport Limited) and is just one element of an environmental strategy which aims to reduce the CO2 generated by the terminal by 40 per cent.


ROOF DESIGN While the idea of the undulating roof with its vertical north lights has remained virtually unchanged since the early days of the concept designed by LVA, a great deal of detailed work went into proving and refining the concept.


Part of this was because the fabric soffit that has been used on the roof interior was not one that had been used at Heathrow previously, except in one minor application. ‘We had to go through endless analyses to prove that it would work,’ said Luis Vidal. ‘We had to show that it could be cleaned, and that the acoustic properties were suitable.’


Even more important, the architect had to demonstrate that the combination of the geometry and the reflective properties of the fabric would allow a good quality of light – bright but not glaring. Using north light was a good start. This provides the best quality of light in the northern hemisphere – the one with the least heat gain and the least dazzling. This is why artists’ studios are traditionally angled to use north light, and why saw-tooth factory roofs have the vertical lights facing north.


It was important to ensure that at all times passengers had a comfortable experience, so the architect carried out detailed computer simulations and also built mock-ups at the Bartlett school of architecture. In addition the architect devised a lighting system for the roof using subtle colour-changing LEDs. The lighting makes the roof form appear to float, adding to the sensation of lightness.


The temperature of the colour of the LEDs changes gradually through the day. This means that although the passengers will not be aware of the changes, they will be in a lighting environment that echoes the effects of a typical sky – warm colours at sunset and sunrise, a cool blue at midday, and an indigo blue at night. This should help to prevent some of the disorientation that comes with international travel, and will complement the actual sky which, unusually for air terminals, departing passengers will be able to see at all times.


EASE OF NAVIGATION The sequence of the roof, and the view of the final destination, will lead passengers through the terminal in a manner that is as instinctive and natural as possible. There will be no chicanes, no dark corners – and passengers will be able to see the departing aircraft as they progress through the terminal, both helping them with navigation and bringing back some of the excitement of air travel which has tended to vanish in the last few decades.


SUSTAINABLE SOLUTION The continued commitment to sustainable construction on Terminal 2 began before any of the new building had been erected, with the demolition of its predecessor. More than 90% of the demolition material was re-used.


Terminal 2A has been designed to be as energy-efficient as possible. In addition to the use of natural light, there are large overhangs to provide shading on the East and West facades, so minimising solar gain. On the South façade there is a brisesoleilconsisting of aluminium solid tubes and metallic louvers.


In addition, there are a number of elements that will reduce the use of fossil fuels on the terminal. There are photovoltaic panels on the south facade, and there is a combined heat and cooling power plant set up to operate either with biomass or with gas.


Rainwater from the roof will be collected and used for non-potable uses. In addition, there are water abstraction bore holes both to provide water for flushing the WCs and exchanging heat with the power plant and the chalk aquifer in the subsoil.


In fact, Terminal 2, will be the world’s first airport terminal to be awarded BREEAM rating for its sustainable building design.

Heathrow Airport, Terminal 2

Pascall+Watson as Architects

Terminal 2 represents a major step forward in sustainable airport terminal design

 

Pascall+Watson were engaged by Heathrow Airport to design and deliver the fit-out architecture for the internal environments at Terminal 2. Our computational modelling and analysis of passenger behaviours enabled us to create linear, intuitive routes providing maximum throughput efficiency. Our product design experts created a family of beacons and information delivery systems to further de-stress the travelling experience.

 

Our designs utilise many of the architectural concepts and systems developed by Pascall+Watson across the wider Heathrow campus, most notably at Terminal 5, to achieve a consistent branding and public face.

 

An important driver in the development of the design was the terminal’s sustainability performance. Key features include active solar control measures, boreholes and specialist fittings to reduce water consumption, photovoltaic panels, renewable energy sources and sophisticated automatic lighting controls. All of these considerations contribute to the building achieving a 40% reduction in its CO² emissions.

 

Savoy Residence - Casa Branca
next project

Savoy Residence - Casa Branca

Private Houses
Funchal, Madeira Island, Portugal - Build completed in 2019
View Project