Townhouse Kralingen

Townhouse Kralingen

Private Houses
Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2015
Tim van de Velde

Townhouse Kralingen

Paul de Ruiter Architects as Architects

Townhouse Kralingen: The transformation of a museum into an energy neutral-luxury home


In one of the oldest streets in Rotterdam we designed the renovation of a monumental townhouse. We transformed the former museum of Kralingen into a luxury home. While maintaining the existing framework of the villa, we completely restructured the floor plans. We wanted to adapt the villa in a way to meet the needs of users while retaining the original features.


A stepped north façade for daylight The client wanted to expand the villa. In order to realize this extension the roof and the north façade of the house had to be replaced. We also wanted to improve the incidence of light. Therefore, we designed a stepped north façade by adding a large volume to the ground floor. By doing so we created a broad terrace on both the first and second floor, and we constructed a storey high glass façade on all of the three levels. Trough these partitions we improved the incidence of light considerably.


Spacious living The expansion gave us the opportunity to set up every part of the house spaciously. On the ground floor we situated a large kitchen which is surrounded by two sitting areas. The living and dining room at the rear side of the townhouse both look out over the garden and are split by a fireplace. We connected the ground floor to the upper floors via a bright staircase. On the first floor the bed- and bathrooms can be found. We positioned the guest room, the office and a lounge with wellness area on the second floor.


Four energy sources for an energy-saving, but comfortable way of living Our starting point was realizing a villa in which the owners could live pleasantly without using lots of energy. Therefore, to start off we selected every part of the construction material on ecological value, sustainability and renewability. The installation engineering became one of the most challenging parts of this renovation. We combined six independent energy sources to regulate the indoor climate. We managed to implement wall and ceiling activation to heat the house with a temperature as low as possible, and to cool with a temperature as high as possible to save energy. Furthermore, a heat pump, underground storage of hot and cold air flows, and two fireplaces complete the installation system. One of these fireplaces is connected directly to the wall and ceiling activation system.

Urban Villa Rotterdam

ODS - Jansen as Suppliers

Townhouse Kralingen is a former museum transformed into an energy neutral urban villa in Rotterdam. While maintaining the existing framework of the villa, the architects completely restructured the floor plans and incorporated glazing systems with especially slender profiles in order to improve the incidence of light.


As part of the restructuring, the architects designed a stepped north facade by adding a large volume to the ground floor. By doing so, a broad terrace on the first and second floor was created with a full height. Meanwhile, the interior partitions and doors are equipped with slender steel ODS Jansen Art 15 doors and windows, creating a light and spacious feel.


More from the Manufacturer:


In Rotterdam Kralingen is a former museum transformed into a luxury apartment building and an exceptional urban villa. The new urban villa is situated in an elegant, tree-lined avenue where it seamlessly fits within the neighbourhood, an area of high historic value. The interior of this villa is equipped with slender steel ODS Jansen Art 15 doors and windows.

Products used in this project
Product Specifications
BrandCategoryProducts
ODS - JansenODS - JansenSuppliers
New Museum of Contemporary Art
next project

New Museum of Contemporary Art

Museums
New York, United States
View Project