Tripoli Congress Centre

Tripoli Congress Centre

Architect
Tabanlioglu Architects
Location
Tripoli, Libya | View Map
Project Year
2010
Category
Parliaments
Stories By
Tabanlioglu Architects

GKD Metal Fabrics
Cemal Emden

Tripoli Congress Center

Tabanlioglu Architects as Architects

Presidential Representative


Following the economic revival, an intensive urban and architectural movement began in Libya; new innovative and prestigious buildings in Tripoli started to signify the development, power and contemporary style.


Open to the world cultures and where diverse languages meet up, the Congress Center is a strong element of high representation and welcome presidents of the world in the texture of the natural environment and as a source of pride for the nation it represents.


Corresponding contemporary needs and architectural values, the building is in harmony with its “place” in terms of natural resources and cultural heritage.


The Center signifies the spirit of its homeland and claims to establish a physical relation with the global community.


The Tripoli metropolitan area has a population of 1,065,405 (2006 census). The city is located in the northwest of the country on the edge of the desert, on a point of rocky land projecting into the Mediterranean Sea and forming a bay. Tripoli is the largest city, the principal sea port, and the largest commercial and manufacturing center in Libya. Tripoli is the leading center of banking, finance, communications and also international relations relatively. Due to the city's long history, archaeological sites attract tourist to Tripoli where the climate is typical Mediterranean, with hot, dry summers, cool winters and some modest rainfall. After the lifting of UN sanctions against Libya in 2003 increased traffic through the Port of Tripoli and have a positive impact on the city's economy.


The building site is located next to the Zoo Park and the woods in continuity. The Center being the lead construction the zone will be transforming into a Congress Valley; as a step forward, Rixos Hotel is recently built to meet the accommodation functions of the development plan, parallel to the process, private villas are under construction in close vicinity.


Surrounded by the woods, the rectangular two-storey ‘block’ is nested in a metal envelop that opens up to the external landscape with a wide portico that defines the main entrance.


A semi-transparent perimeter “shield” of designed bronze mesh application flows around the building, protecting the inner glass walls; an 8 meter corridor encircles all three sides; the main building is flanked by a 4-meter wide reflection pool and another 4 meter is left as a semi-open shady circulation area.  The water elements provide a cooling effect before the building, in addition to its esthetic contribution. The semi-open corridors create a sound waft in the circulation zone.  The metal mesh walls carry incise patterns that are inspired by the trees that surround the site, permitting controlled daylight to diffuse into the central space.


The facade texture is to change in every direction with the orientation of the building and depending on its relation with the exterior and preserve the harmony with the adjacent grove. The texture is visually an extension of the tree branches as a complementary of the woodland. When the building interior is lighted at night, permeating through the façade, the oozing beams through the slits integrate with the wood at the background.


As well as the balances of light and shadow, transparency of a communal space and confidentiality of affairs of state is carefully practiced in the physical existence of the project.


Glass wall systems allow for the maximum viewing area with no horizontal or vertical mullions to obstruct the vision. By transparency, the interiors benefit the optimum daylight in a controlled manner also by the mesh installation around the alleys surrounding the building.

For a state building welcoming the presidents of the world, the use of ‘glass wall’ is also a metaphor symbolizing directness and openness.


Entering the main lobby which is double space atrium with mezzanines that house meeting rooms connected by bridges passing over the atrium space, the building grants a feeling of spaciousness. The main conference hall is a rectangular space at the ground floor, with a circular seating design, accessed through the lobby. 4 lounge/meeting rooms accompany the main hall at the ground floor. Situated as a back row, VIP launches, press halls and private rooms are designed at the ground floor which also has a VIP entrance. Two other medium size conference halls located at the first floor where a restaurant and administrative offices are also placed.


An understanding of contemporary architecture is proposed for the building which is supported by all means of technological infrastructure. Align with its function as a meeting place for the presidents of the world, the building is strong yet symbolizes to be humble; it is simple but functional and finds its expression in clarity and sincerity. It is in harmony with the environment and makes optimum use of natural resources such as daylight, the greenery and water elements.

Tripoli Convention Centre

GKD Metal Fabrics as Mediamesh

In addition to the 91,500 square feet of bronze-colored Kiwi mesh installed on the exterior, the architects also specified a 3,800 square foot Mediamesh façade above the Tripoli Convention Centre building's entrance area to provide directional signage and high-resolution video.

Project Credits
Structural Engineer
GN
Mechanical Engineer
Electrical Engineer
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
MediameshGKD Metal Fabrics
Product Spec Sheet
Mediamesh
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More