Twin Barn Farm

Twin Barn Farm

Architect
Studio Bark
Location
South Norfolk District, UK | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses

Twin Barn Farm is a home within a barn in the Norfolk countryside.

Studio Bark as Architects

The client approached Studio Bark with aspirations to create a new family home and a workshop for local craft businesses.


The design for Twin Barn Farm had to negotiate the challenges of planning policy. The project required a thoughtful conversion of the steel framed shed with minimal impact on the external aesthetic. This innovative approach to permitted development has resulted in a spatially exciting and energy efficient family home and furniture workshop.

 

Design Approach

Working alongside engineers Structure Workshop,  the team developed a solution which allowed the existing steel structure to flex independently from the timber structure of the new house inside. Therefore it resulted in a draft-free timber framed house set neatly inside its agricultural shell. Exposed UK sourced glulam timber beams help to define the internal layout and enhance the drama of the space.


The inner and outer skins of this building never touch, leaving a 50mm void at all times. A few of the more subtle building elements elude to these eccentricities; a secondary gutter enters the hopper on the southern gable – unconventional, yet necessary for the twin roof. In addition, the reinstated cement roof includes voids for the automated rooflights. The hand-made cedar shutters sit on runners between the two skins which gives the inhabitants privacy and manually controlled solar shading.


The adjacent furniture workshop – the home’s namesake twin – has a much simpler treatment. This uses the existing steel frame as its primary structure, with timber fibre insulation and an OSB lining inside. This barn also houses the plant room, which includes a Ground Source Heat Pump a buffer system and associated controls.

 

Environmental Design

Twin Barn Farm is an incredibly well insulated house. It achieves U values of 0.13W/m²K for the walls, 0.12W/m²K for the roof and 0.10W/m²K for the floor. The triple glazed windows and doors, and the meticulously detailed junctions ensure there are no cold-bridges.


The internal areas of the house are both flexible and adaptable for the current family and future occupiers of the house. The ground floor comprises an open plan kitchen / dining room which also provides a secondary social space to the separate living room. Where possible rooms have a double aspect and every room has good natural daylighting and ventilation.


Using natural and hygroscopic materials reduces heat loss and improves long-term performance.

Project Credits
Architects
Hae-mut-jeHouse and Office
next project

Hae-mut-jeHouse and Office

Offices
287-5 Noam-dong, Gangneung-si, Gangwon-do, Republic of Korea - Build completed in 2019
View Project