Vantone Center

Vantone Center

Architect
CLOU Architects
Location
Hangzhou, China
Project Year
2019
Category
Offices

Shops

Apartments
Qingshan Wu

Vantone Center

CLOU Architects as Architects

The Vantone Center at Yuhang Future Science and Technology City is an 80,000 sqm mixed-used complex, merging retail, office space, and SOHO apartments into one destination. This project is designed to accommodate the multifaceted demands of a contemporary lifestyle.


Design Challenge
The project site is located in the Yuhang ‘Future Science and Technology City’. Five years ago, during the first site visit, Yuhang District was considered the fringes of Hangzhou that still lined with villages and farmlands. The grand-scale development which would remodel Yuhang into a new economic center awaited commencement, and all its sites were poised for transformation. Therefore, the fundamental challenge was to envisage a design solution that could respond to inevitable changes, and to think in the near future, how could our project take a clear position along a rapidly shaping skyline?

 

The project and its neighbors, including Alibaba’s Xixi Campus, are part of the expanding Central Business District development in this area. As such, it is anticipated that neighboring sites will grow into high-density communities populated with high-rise towers.


In high-density developments, it is not uncommon for the arrangement of vertical volumes to produce residual, undefined spaces on the lower levels. This relationship, of looming towers contrasting with an open ground plane, creates a sensation of disconnect and uneasiness. Thus the design challenge was to eliminate the under-used spaces and curate a more integrated sense of place. By introducing communal and functional spaces throughout the entirety of the development, it activates the lower levels and offers users an additional focal point aside from the monumental towers. The ultimate result is a more integrated design offering a holistic user experience.

 

Relationship between towers and plaza
The project consists of one office tower that delivers quality workspace on 21 floors, and two 100-meter-equal-height SOHO towers that house flexible duplex units. The towers are joined at the base by a three-floor terraced podium that loops around a central plaza. The two SOHO towers are orientated to have East-West faces, while the office tower is intentionally rotated against this dominant direction. Set back from the intersection of two adjacent roads, the main façade of the office tower is positioned toward the busy crossing, opening up a triangular public plaza at its front that extends naturally into the green belt and streetscape of its surrounding.


Although moderately separated, the planning of the three towers manages to achieve the density required and offer pragmatic tenant layouts without sacrificing either daylight or scenic views towards the Xixi National Wetland Park to the Southeast. The terraced podium employs F&B and retail spaces, public patios, and balconies. Its multi-level connections facilitate and encourage circulation at the neighborhood level for enjoyable commercial and civic activities.

 

Visual Variation
The curtain wall façade of the three towers features a pixelated pattern outlined by white granite stone cladding. In addition to the gridded outlines, a number of rectangular pixels on the office tower pop out as floating bay windows. These staggered boxes add another lively dimension to the building complex, contrasting with the vertical glazed skin on the SOHO towers to maintain a balanced visual appearance.

 

At present, the Yuhang ‘Future Science and Technology City’ is unveiling its undulated silhouette. Our project’s character is distinguishable against the vast development. The finished towers – two parallel and one rotated – “stretch upwards” facing their focal point, while the podium anchors itself to the ground. Winding pedestrian passageways that circulate inwards are more intimate to the passers-by, and terraced patios and balconies encircle into generous gathering spaces. Being in a somewhat monotonous and repetitive neighborhood, the Vantone mixed-use complex hopes to generate some inviting spatial transitions and visual variations.

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More