Walter Anderson Museum of Art

Walter Anderson Museum of Art

Architect
Tall Architects
Location
510 Washington Ave., Ocean Springs, MS, 39564, USA | View Map
Project Year
2021
Category
Museums
Paige Geter
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Flooring: MarmoleumForbo Flooring Systems
MCT tile
Windows: Aluminum CladSierra Pacific Windows
H3
Facade cladding: Trim, 1x12 Cementitious BoardJames Hardie
Interior lightingSatco
Fiberglass, Exterior DoorTherma-Tru Doors

Product Spec Sheet
Flooring: Marmoleum
Windows: Aluminum Clad
Facade cladding: Trim, 1x12 Cementitious Board
Interior lighting
by Satco
Fiberglass, Exterior Door

Walter Anderson Museum of Art – Courtney Blossman Art Cottage

Tall Architects as Architects

The Walter Anderson Museum of Art asked the architects to design a renovation and  restoration of a cottage the museum uses for educational classes, which had  been deemed “The Art Cottage”. The renovation of the cottage, an 1890s Queen Anne structure, is the first phase in the museum’s new campus expansion, the Creative Complex, which will consist of classroom space, event space, and studios.  

photo_credit Paige Geter
Paige Geter

The project consisted of an interior reimagining, including relocating the stair (added during one of several renovations) to the exterior, opening up two small rooms into one large studio, adding a rear porch, reconfiguring the upstairs for guest lodging, and providing accessibility throughout.

photo_credit Paige Geter
Paige Geter

The museum’s request was to show a progression through time—past to present—from the historic street elevation, through the interior, to the new porch. With this in mind, the front gallery was restored to its original layout with beadboard walls and ceiling, tongue and groove floor, and two doors leading into the main studio. The main studio that follows is an open workspace that pays homage to Anderson’s block prints via graphics on the ceiling. 

photo_credit Paige Geter
Paige Geter

This space is used for classes, meetings, and exhibitions. Towards the rear of the cottage, there is a smaller studio—formerly a storage room—with windows overlooking a porch that appears to be exploding into the landscape. The porch, and its amphitheater stairs, provide space for outdoor classes, lectures, and concerts. It sets the tone for the second phase of the campus expansion. The teal color used throughout was derived from Walter’s boat.

photo_credit Paige Geter
Paige Geter
photo_credit Paige Geter
Paige Geter
Caption
Caption

Material Used :
1. Facade cladding:  
Siding, 1x6 Wood Shiplap, Painted
Trim, 1x12 Cementitious Board, James Hardie

2. Flooring: Marmoleum, MCT, FORBO
3. Doors: Fiberglass, Exterior Door, Therma-Tru
4. Windows: Aluminum Clad, H3, Sierra Pacific 
5. Roofing: Galvalume, Corrugated Metal
6. Interior lighting: Track, LAZER, HALO / Surface Mount, NUVO, SATCO
7. Interior furniture: Wood, Millwork, Custom

This story is available in multiple languages
Project Credits
Lincoln Park House
next project

Lincoln Park House

Private Houses
Lincoln Park, Chicago, IL, USA - Build completed in 2017
View Project