York House

York House

Architect
dMFK Architects
Location
221 Pentonville Road, London N1 9UZ, UK
Project Year
2019
Category
Private Houses
Jack Hobhouse

York House

dMFK Architects as Architects

dMFK Architects and Webb Yates Engineers were appointed by The Office Group, to enliven an eight-storey plum engineering brick 1980's office building in King’s Cross. By substantially extending and sensitively refurbishing the scheme to create flexible workspace, the building is given a new lease of life.

 

DMFK’s design increases the building’s GIA with the addition of a five-storey extension at the front and an additional floor at roof level. The front extension is constructed using an innovative angled, latticed brickwork skin enclosing a cross laminated timber frame. The roof level extension is constructed using a cross laminated timber also and clad in a perforated PPC finish aluminum rainscreen system. This architecture aims to awaken the original 1980’s building through the addition of permeable extensions that engage with the surrounding environment. These additions have been developed to compliment the positive aspects of the existing building, whilst addressing the issues highlighted. The existing brickwork type is used in a different format to create a lattice facade entrance building. This aims to address the insular nature of the existing building, transforming it’s dull, forbidding presence to a perforate, luminous and welcoming beacon.

 

In addition to the new front and roof extensions, further additional works were undertaken to bring the building back to life and deliver the accommodation suited to modern needs including, cafe and lounge spaces, communal facilities for tenants to support integration and networking, cycle and shower facilities and new landscaping. dMFK succeeds in reviving a forgotten building with positive architectural attributes. An additional design feature was the introduction of a decorative dog toothed brickwork parapet that caps the existing bay windows. There are new wide openings at ground and lower ground floor to maximise daylight into the lower floors and activate the frontage onto Pentonville Road. Relating to the lattice brickwork in the front extension, perforated infill brickwork is introduced in order to continue the intermittent bays to the ground.

 

Material Used :
Landscaping:
1. Trees: Liquidambar
2. Planting: Holly, evergreen fern, iris, perennial, tall grass, daisy, honeysuckle
3. Paving: Staffordshire blue patterned paving bricks
4. Balustrading: PPC finish steel
5. Edging: PPC finish aluminium
6. Terraces: Composite timber decking

 

External envelope:
1. Walls: New brindle coloured long format brick / New brindle dog-tooth parapet / Existing plum coloured engineering brick / painted render
2. Cladding: Perforated PPC finish aluminium rainscreen cladding
3. Windows: PPC finish aluminium ribbon windows and curtain walling

 

Interior:
1. Floors: Polished concrete (Ground Floor) / broadloom carpet (meeting rooms and focus booths) / recycled rubber sheet (corridors) / rubber sheet (WCs)
2. Walls: Exposed existing concrete with mineral paint / sprayed angled MDF paneling, sapele veneered panelling / hexagon and chevron tiles (WCs) / painted plasterboard
3. Joinery: Laquered mild steel (reception desk) / sapele workdesks with rubber and coconut hair inlay and black metal framing (studios, co-working, focus booths) / sapele veneered tiered seating with Kvadrat upholstered cushions / sprayed MDF tea points with satin finish tiled worktop and splashback /
4. Fittings: All-in-one tea boiling and chilled water taps / integrated microwaves / integrated dishwashers / integrated fridges / fitted showers / wall hung wash basins with deck mounted taps

Share or Add York House to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Upholstered cushionsKvadrat
Product Spec Sheet
Upholstered cushions
by Kvadrat
Banco Popular Headquarters
next project

Banco Popular Headquarters

Offices and Commercial Landscape
ABELIAS STREET, MADRID, Spain - Build completed in 2012
View Project