19-055 Renovation C+G
MAXIME BROUILLET

19-055 Renovation C+G

DESK architectes as Architects

DESK architectes designed the complete interior renovation of this split-level in Vieux-Longueuil as an opportunity to enhance the architectural quality of a typical suburbs residence.

 

In context

Located on the edge of Vieux-Longueuil, this typical 80s split-level had remained virtually unchanged since its construction. This residence deserved a makeover to properly accommodate its new occupants; a couple of young Montrealers wishing to enjoy the qualities of an isolated suburban house while remaining close to the Montreal business center.

 

The mandate

The mandate was to design the complete interior renovation of the building. The kitchen, bathroom, and master bedroom had to be completely reshaped. It was necessary not only to replace all the interior finishes but also to create a significant new aesthetic by magnifying the intrinsic qualities of the building and by optimizing the functional relationship between rooms.

 

The project

The architectural concept takes advantage of the typical characteristics of a split-level ground floor. The living room of these buildings is generally a long open space, lacking in a spatial hierarchy. The concept, therefore, proposes to organize the space, without partitioning it, by adding metal claustra and blocks of built-in furniture. Thus, these dark elements are oriented so as to emphasize the link from the front to the back of the room. They frame the views and traffic from the entrance to the terrace without obstructing them.

 

The staircase linking the living room to the kitchen served as an opportunity to create, on the living room side, an architectural bench made of white oak in continuity with the steps of the stairs. On the dining room side, a short drywall act as a railing that hides the table from the living room while keeping the visual relationship between the two levels.

 

The kitchen, formerly organized in a "U" shape, has been completely reconfigured. Two large blocks of integrated built-in now face each other to frame a vast functional island. The new configuration of the kitchen provides more storage spaces and freed up the rear wall to allow wider openings to the backyard.

 

The bathroom has been reconfigured to create two distinct areas; the light zone combines the vanity, the medicine cabinet, and the bath while the dark zone combines the toilet and an Italian shower.

 

The Renovation C+G is a rehabilitation exercise of a typical suburban split-level. It reveals the potential hiding in older houses in a real estate market where new constructions are often preferred.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
FenestrationAdurra
Product Spec Sheet
Fenestration
by Adurra
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
25 best brick cladding manufacturers
4 Mar 2024 News
25 best brick cladding manufacturers

Bricks can produce beautifully textured surfaces with unique qualities of color and grain based on b... More

Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More