33 Jalan Riang

33 Jalan Riang

Architect
IX Architects Pte Ltd
Location
Singapore
Project Year
2009
Category
Private Houses
Lim Shiang Han, Ng Ken Liong

33 Jalan Riang

IX Architects Pte Ltd as Architects

The project is a reconstruction of a terrace house that was built in the 1950s. The site is linear with a narrow 6.7m width and located within a densely populated neighborhood.  The design intent revolves around inserting a series of green pockets within the tight site from the entry to the rear of the house. It is a green oasis for the family as they are able to be in close contact and visually connect with the greens from every corner of the house. The pockets of green also double as open play areas for the children, making them safe play areas in the embrace of nature.

 

Tropical designs have been adopted to respond to the hot and humid weather. These include the use of generous fenestrations for natural daylight and ventilation, as well as the incorporation of a large overhang at the porch for sheltering the heavy downpour. The draping plants together with green walls are strategically placed throughout the house as a secondary screen for shade and cutting down of glare. The front gate is half overgrown with creepers and climbers, providing a sense of privacy for the home without the imposing aesthetics of a solid wall. It is a house with maximum visual connectivity, enabling the adults of the household to get busy with their own activities while the children play freely within the compound.

 

Share or Add 33 Jalan Riang to your Collections
Project Credits
Bahá’í Temple of South America
next project

Bahá’í Temple of South America

Churches
Diagonal Las Torres 2000, Peñalolén, Chile - Build completed in 2016
View Project