Apartamento Marchi

Apartamento Marchi

Architect
Rodrigo Bocater
Location
Lagoa, Rio de Janeiro, Brazil
Project Year
2018
Category
Apartments
Luiza Schreier
Product Spec Sheet

ElementBrand
Window framesAlufama
Air conditioningAmbient Air
Ceramic floorsLadrilhos Petrópolis
Wooden floorsParquet Nobre
Light productsReka

Product Spec Sheet
Window frames
by Alufama
Air conditioning
Ceramic floors
Wooden floors
Light products
by Reka

Apartamento Marchi

Rodrigo Bocater as Architects

Finished with exposed concrete and wooden details that open up to a lagoon view, the renovation of “ApartamentoMarchi” located in Lagoaneighbourhood in Rio de Janeiro, Brazil aimed to connect the interior spaces to each other to make them ample and integrated as living areas.

 

Constructed in the 1960’s, the original building had a robust structure with irregular and unaligned spans providing little flexibility for the needed spatial reconfigurations. To achieve that, interiors were resized and redistributed into new living spaces that opened up to the stunning view of the lagoon. Originally, the apartment included three bedrooms, a living room and service areas, which were then transformed into social areas. A new space was opened towards the living room and the service area was reduced by half to become incorporated into the kitchen and laundry.

 

The project proposes the removal of one of the three bedrooms, while the kitchen and the service areas are unified creating a single space facing the view. The bedrooms and living room were placed at the front facade facing the lagoon and the kitchen and service areas, once opened, towards the center of the apartment. 

 

The original structure of the building, made of reinforced concrete, inherently creates a rigid core acting as a nuclear unity articulating all rooms. That core becomes the apartment’s main bench, which centralizes and at the same time organizes social activities. The wooden flooring complements the concrete structure as the only expressive materials in the project emphasizing the desire to receive as much light as possible so the walls surfaces and metal bookshelves painted in white, are washed by external light.

 

Material Used :
1. REKA iluminação – light products
2. Parquet Nobre – Woodenfloors
3. Ladrilhos Petrópolis – Ceramicfloors
4. Alufama – Windowframes
5. Ambientair – Air conditioning
6. Oliveira & Oliveira - woodwork
7. Serralheria São Jorge - Steelwork

Share or Add Apartamento Marchi to your Collections
Project Credits
New Tate Modern
next project

New Tate Modern

Art Galleries
London, United Kingdom - Build completed in 2016
View Project