Atelier

Atelier

Architect
STOCKER LEE ARCHITETTI
Location
Rancate, Switzerland | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
© SIMONE BOSSI PHOTOGRAPHER

Atelier

STOCKER LEE ARCHITETTI as Architects

Designing, thinking and debating about architecture with the gaze turned to the level zero of the ground line. And the changes of the trend of that line is the reason for being of the project of Stocker Lee Atelier in Rancate (CH).


In via Molino Nuovo, a peripheral area of the town, where residential buildings alternate with gardens, vineyards and woodland areas, the site extends in direction NS, looking at Monte Generoso at Northeast.


An outdoor staircase embedded in the floor and retaining walls made of exposed concrete delimits the property. They serve as reservoir of the soil, which hosts a lush meadow landscape; the construction is surrounded by greenery and colorful flower dots.


The rust-red, rectangular volume (in the ground plan 6,60 x 17,60 meters) is covered on the longitudinal side with tiles, while the transversal facades are provided with long drawn bricks. The ground and the sky are cut out by a continuous glazed ring and a linear laceration of the ceiling, other than two holes at the first floor, which look at East and North like two telescopes.

In the interior, the clear division by material and design choice is continued. The rooms of the basement, the parapet on the ground floor folded into a work surface and the service core are formed from dark gray glazed in-situ concrete. The furnishing elements are built using both warm wooden surfaces plans and steel frames or shelves anchored to the concrete structures.

The construction outside of the soil, on the other hand, is made of prefabricated wooden elements, the spruce wood, in contrast to the rough concrete, is glazed white. 29 wood beams give the studio house rhythm and stability.

The room layout is functional: on the ground floor a two-storey common room and a meeting room, in the basement model building, technology and archive rooms and on the first floor a further meeting room and a working space. The studio is furnished with custom-made metal tables and shelves combined with solid wood.

Stocker Lee Architetti's new workplace is a retreat and shelter, in which one seat with legs below the ground line, turning the gaze to the sky or to the close horizon which is nothing but the extension of the working table.


Material Used:

Petersen Tegl Tiles: Cover 170 / C48

Petersen Tegl Bricks: Kloumba / K48

Artemide Light: Tolomeo Wall / Art.-Nr.: 1060273

Flos Light: Wan / A063006.004

Luceplan Light: Fortebraccio / D33N.100

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Light: Wan / A063006.004Flos
Light: Fortebraccio / D33N.100Luceplan
Light: Tolomeo Wall / Art.-Nr.: 1060273Artemide
Tiles: Cover 170 / C48 ,Bricks: Kloumba / K48 Petersen Tegl
Product Spec Sheet
Light: Wan / A063006.004
Light: Fortebraccio / D33N.100
Light: Tolomeo Wall / Art.-Nr.: 1060273
Tiles: Cover 170 / C48 ,Bricks: Kloumba / K48
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More