Big Wood Residence

Big Wood Residence

Architect
de Reus Architects
Location
Sun Valley, ID, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Gabe Border

Big Wood Residence

de Reus Architects as Architects

Local agricultural vernacular and a minimalist concept drove the design of the Big Wood Residence, situated just south of Sun Valley, Idaho. This home for Mark de Reus and his family celebrates the career of its architect, who incorporated lessons from thirty-five years of practice into this, his most personal work. The project features themes that our firm is known for— innovation, unpredictability, clarity of design, the use of natural materials, careful detailing and craftsmanship, and livability.  Most significantly, the design has a simplicity that belies its complexity.

photo_credit Gabe Border
Gabe Border

The home consists of the simple shapes of two practical building forms: a two-story agricultural barn form for the living areas, and an engaged flat-roofed structure for the garage, storage, and terrace. Its two floors contain 3,665 square feet of space: living room, kitchen, and master suite on the ground floor, and recreation room and two bedrooms on the second. A two-story window lights the eastern entrance and stairway; it is designed to appear like a warm welcoming lantern on a dark night. Large windows on the western wall offer sunset views toward the Big Wood River at the rear of the lot.

photo_credit Gabe Border
Gabe Border

To harmonize and complement the aspen forest setting that dominates the 7-acre site, de Reus chose dark colors for the building’s exterior: black-stained Douglas Fir wood siding, graphite gray standing seam metal roof, black aluminum-clad windows, and a black metal garage doors.   The interior atmosphere is one of a modern cabin: with the use of rustic oak flooring, vertically applied white pine with a light finish that shows the grain but protects the wood from ultraviolet light. A blackened steel fireplace commands the living room, and a granite stone that compliments the local granite.

photo_credit Gabe Border
Gabe Border
photo_credit Gabe Border
Gabe Border
photo_credit Gabe Border
Gabe Border

Some of Big Wood Residence’s details came as special requests from his family. De Reus’s wife wanted a barn door, which he included in the powder room and garage, and his daughter asked for a window seat in her bedroom. Other details were developed to support the modern cabin within a modern barn architecture and the mountain setting. Some of Mark’s favorite details include the Alison Berger cast-glass dining light pendant which speaks to the site’s history as a place where block ice was cut from the natural springs for the Sun Valley lodge; the Peter Zumthor designed light pendants over the kitchen island; the use of blackened and rusted steel alongside natural granite;  One prominent detail—a steel shelf projecting from the fireplace mantel—was designed for a sculpture of Balinese Singa that de Reus acquired when he lived in Indonesia.

photo_credit Gabe Border
Gabe Border
photo_credit Gabe Border
Gabe Border

Project Team

Architecture: de Reus Architects

Contractor: Young Construction

Civil Engineer: Galena Engineers 

Structural Engineer: Maxwell Structural Design Studio 

Mechanical Engineer: Mark Morrison, P.E., Inc.

Geotechnical Engineer: Butler Engineering 

Landscape: Mark de Reus and NS Consulting, PLLC 

 

de Reus Design Team

Mark de Reus, AIA – Design Principal 

John Rowland – Project Manager 

Lindsey Akiona – Designer 

 

Photography

Gabe Border 

Share or Add Big Wood Residence to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Country house
next project

Country house

Private Houses
Veneto, Italy - Build completed in 2019
View Project