BMW Forschungs und Innovations Zentrum (BMW FIZ)

BMW Forschungs und Innovations Zentrum (BMW FIZ)

Architect
plajer & franz studio
Location
Knorrstrasse 147, 80788, Munich, Germany | View Map
Project Year
2014
Category
Research Facilities
die photodesigner.de

BMW Forschungs und Innovations Zentrum (BMW FIZ)

plajer & franz studio as Architects

New design for BMW’s research and innovation center An intended improvement and modernisation of working processes in the department of design and model development required major reconstruction activities in the research and innovation center of BMW (FIZ) in munich. reason for plajer & franz studio and BMW to cooperate again! the result of this fruitful col laboration is a new, intelligent and innovative design for the BMW FIZ!


In the scope of the reconstruction a coherent space of 8000 sqm has been created, stretching across the upper level of various existing buildings. a respective space layout and user-specific design have been adjusted to the client’s needs: improvement and modernization of processes. the new studio is an open, loft-style space that allows for a desired need for interaction between the design team and the department for model development. in addition, various spaces for presentation and representation, as well as conference rooms and offices have been affiliated to this new “core” of the studio. here also, any room zoning has used mainly transparent materials in order to guarantee a good sight connection between various working spaces.


One of the highlights of the newly created presentation area is a 1200 sqm large open air space in the courtyard of the building. this is a great addition to the various presentation options indoor allowing for a model and colour inspection during daylight and irrespective of weather conditions. therefore the open air area of an existing light well was covered with a movable roof. this consists of a two-part barrel roof made of ETFE cushions with an additional mobile awning (spanned below) for sight and sunlight protection.


To promote the project orientated process in the studio area, four project info zones were established at the so called provision cores. this areas offer project based studies to be presented by all means of available media in addition to the existing "tape walls". beyond this every core got a meeting room affiliated. with the redesign of the existing space inside a building complex from the late 70s plajer & franz studio has created a new collective home to each of the design divisions of BMW (BMW, BMW M, BMW I, MINI, ROLLS ROYCE, BMW motorrad). at the same time this new home offers the best possible frame conditions for innovative and creative design made by BMW.


Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More