BNW

BNW

Architect
MAKA Studio
Location
Pierwoszyno, Poland | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Maka Studio / Marcin Denysiuk

BNW

MAKA Studio as Architects

The main idea of ​​the building itself was to connect ground levels between the main entrance and the end of the building. The project was supposed to  take advantage of the situation rather than fight it.

 

A dark block covered with slate stone cladding on the ground floor, where all technical and utility rooms are located, separates inhabitants from the street view. Above the stone part there is a bright body of the building with large glazing. The gutters covered with an attic were to give the building the desired modernity and modesty.

 

Living rooms rest on the southern slope. The strong fall on the plot turned out to be an advantage: despite the location of the night zone on the first floor of the building, we can directly exit the bedroom into the garden - or in fact its upper, private terrace, where the jacuzzi is to be installed. Here, the bedroom opens onto the forest with large glazing, creating an amazing impression of cohesion between the interior and the exterior. The forest, as it were, becomes part of the room. In addition, investors boldly decided to have an open bathroom to fully enjoy the connection with nature.

 

The overhang of the upper floor also created an additional, roofed terrace space by the kitchen, on the ground floor. It is the summer dining room, which can accommodate a dozen or so people. Thanks to the roofing and shading from the wind with wooden shutters, regardless of the weather, it is perfect for a summer meeting place in a larger group.

 

INTERIOR

Approximately 250m2 area of ​​single-family home has been designed in a minimalist style, operating a limited color tone. To draw attention to the beautiful surroundings in which lies the house, the interior remained monochrome and limited in the number of elements. Large surfaces of single-color materials are the perfect backdrop to the "images" behind the windows. The vestibule was separated from the living room by a movable wall, providing the comfort of home utility.

 

After opening, we enter the interior space combining dining room, living room and kitchen. Encompassing white is  crisscrossed with the rich texture of a organic-shape sofa and silvergrey stone veneer in the relaxe zone, where in the kitchen, an island finished in burnt wood contrasts with the perfectly smooth plane of the Corian countertop. A simple table with comfortable chairs is a daily meeting place for the family. This is the heart of the house, that gives a deep breat due to the high mezzanine gallery and greenery outside the window, intersected with white simple stairs. They lead to the gallery, which is the entrance to the private zone of the house.

 

Here are placed two bedrooms with bathrooms and "suspended" cube with a window, currently used as a workout room. Behind the high door we enter the master bedroom. Despite the fact that we are on the upper storey, the building layout has been designed in such a way to take advantage of a decline of land, creating a private upper garden with direct connection from the bedroom. Single space room is divided into 3 parts: the master bedroom, separated by a curtain bathroom, and 2 dressing rooms hidded behind dark glass panel walls. In the second part of the floor is the children's room and an additional bathroom.

 

A limited range of colors provided an opportunity to focus on the details. Ascetic light switches or created from scratch rotary wall is a result of a collaboration of Studio with the owner of the house and local craftsman.

 

Material Used:

1. Rathscheck - natural slate

2. Syberian latch - deck

3. Ceresit - plaster

4. Pruszyński - steel panel roof

5. Liber - outdoor tiles

6. Steelwork and baluster - local smith

Share or Add BNW to your Collections
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet
The New Glenstone
next project

The New Glenstone

Museums
Potomac, MD, USA - Build completed in 2018
View Project