Boos Beach Club Restaurant

Boos Beach Club Restaurant

Architect
METAFORM architects
Location
Bridel, Luxembourg | View Map
Project Year
2016
Category
Restaurants
Steve Troes Fotodesign

Boos Beach Club Restaurant

METAFORM architects as Architects

In place of the old bar/restaurant BOOS Beach Club, modern and contemporary architecture, tightly linked to its context, reflects the new image of this iconic venue in Luxembourg.


The new part, interwoven around the existing house, is inspired by the Japanese art of origami. It resembles a folded sheet of paper that answers to the program requirements, while creating a relation with the old and opening up to the natural surroundings. Our idea was to integrate harmoniously the new structure into the existing natural context, while at the same time paying respect to the existing architecture by placing a light wooden structure with glass openings towards the landscape. The dynamic design enables orienting the bar and eating areas towards the outside, guiding the views to the tall tree stalks. By leaning on the existing house, and due to its triangular form, the self-supporting rigid roof requires very few peripheral structural points. The motivation to choose this lightweight and easily removable roof system leaves space and possibility to the idea of possible future change, if needed.


The main access is situated in the front of the existing house reestablishing in that way the original function distribution. The outdoor areas have been rethought and refurbished. The lateral outdoor terrace was partly removed and replaced by a white sand beach. The back terrace, however, has been optimized and modified to achieve a stronger connection with the whole.


The project also includes the refurbished kitchen and eating area, both located on the ground floor of the existing house. Under the new triangulated structure, smoking area together with the fireplace and a small dining area, introduce spatially the main zone of more than 200 m2, dedicated to the dance floor around the monumental bar.


To preserve ”Beach club” identity of the place, the new structure consists of raw materials: burned wood, polished concrete floor, raw steel, terrace in wood and white sand. All these together create the desired character both inside and outside.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More