BR HOUSE

BR HOUSE

Architect
PAIR
Location
Naucalpan, State of Mexico, Mexico | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Mauricio Salas
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturerPORCELANOSA
ConcreteCEMEX
PaintComex
Kitchen, FurnitureBroni Cucine
LightingConstrulita
Wooden FloorFine Floors

Product Spec Sheet
Concrete
by CEMEX
Paint
by Comex
Kitchen, Furniture
Lighting
Wooden Floor

BR HOUSE

PAIR as Architects

BR House was built in a gated community in the metropolitan area of the Valley of Mexico. Combining generous spaces for entertaining with intimate family accommodation, the design of this house balances the constraints of the site with the alternating requirements for amplitude, serenity, and transparency.

Set into a downward sloping terrain before a cliff, the house is arranged primarily on two levels, deepening to two stories and a half as it steps down the hill. The change in levels across the site and the views out to the woods are central to the project’s design. The dramatic slope at the end of the lot created the need to contain the land, which resulted in a compensated excavation; minimal earthworks, that created the conditions to have a garden at the living room level.

Access occurs some steps below street level, through a shrunken corridor that gives a sense of intimacy and human scale. This notion is abruptly interrupted when witnessing the open staircase that seeks to exhibit the operation of the house. A carefully orchestrated window opening was placed there to frame the selected view of a tree that casts ever-changing shadows inside the corridors throughout the seasons.

The house is positioned so that the main living areas have uninterrupted views out to the garden and surrounding hills. A series of parallel structural walls organize the interior spaces, and these are further articulated by perpendicular infill walls that carry the service functions. Services and storage areas are arranged laterally, allowing the central accommodation to be configured as a single continuous, open and flowing sequence. Circulation is organized to capture a sequence of carefully framed landscape views.  The living room is articulated as a glass pavilion opening into the garden. Full height glazed sliding doors line the perimeter, allowing the living room to open out on to its adjoining terrace, thus eroding divisions between inside and out.

The height and a half living room is achieved by raising the master bedroom, detaching it from the upper floor while providing intimacy, and a contrasting sense of utter openness towards the garden. The wing containing guest rooms opens towards the main façade. These twin bedrooms, the family room, and an open studio conform to the rest of the private spaces.

The BR House was designed with simple strokes and an aesthetic focused on serenity and amplitude. The design process was driven by the aim of maximizing the virtues of the program through the combined architectural and natural elements that contribute not only to the interior of the house but also to its surroundings.

 

Material Used :
1. Broni - Kitchen
2. Porcelanosa Group - Tiles
3. Porcelanosa - Fixtures
4. Construlita - Lighting
5. Interceramic - Wall Cladding
6. Broni - Furniture
7. Cemex - Concrete
8. Jourdain Acero - Steel structure
9. St. Gobain - Glass
10. Comex - Paint
11. Fine Floors - Wooden Floor

This story is available in multiple languages
Share or Add BR HOUSE to your Collections
Project Credits
Architects
Products used in this project
Multinational Insurance Firm
next project

Multinational Insurance Firm

Offices
Stamford, CT, USA - Build completed in 2020
View Project