Building S, School of Business and Social Sciences, Aarhus University

Building S, School of Business and Social Sciences, Aarhus University

Architect
Cubo Arkitekter A/S

Kristoffer Hultenberg
Location
Aarhus, Denmark | View Map
Category
Universities
Stories By
Cubo Arkitekter A/S

Kristoffer Hultenberg
Martin Schubert

Building S, School of Business and Social Sciences, Aarhus University

Cubo Arkitekter A/S as Architects

The Campus at Aarhus University is renowned for the superb architectural heritage. Erected in the 1930s, the architecture of the University is modern and anti-monumental, as an organic interpretation of the open campus in the center of a city. It provides distinctive and solid evidence of how a major structure in an urban context can develop with beauty and with soul over a period of more than 70 years. Cubo has continued this tradition in the recent additions to the campus and the designs of the new faculties in this listed context was and still is challenging and commanding.


The School of Business and Social Sciences is a broad business school and one of the four main academic faculties at Aarhus University. In the new main entrance building the architectural bonds to the given surroundings is evident, but they appear with modest though clearly distinctive features. As a main motif of the University the gables represent an important key to the understanding of the architectural language.


The nerve of the new building – and the focal point of the Business and Social Sciences campus - is the open multi-purpose area stretching throughout the length of the building like a pedestrian street. The area is two storeys high and connects the outside street level with the campus main “street”. Here the canteen caters for the campus people, and the area also serves as a venue for conferences, lectures and concerts with a seating capacity of 1000 and a stage area that can be raised or lowered, depending on the situation. Kitchen and buffet situated behind the open transparent stairwayforms the vertical connection in the building.


Building S is the students’ building with large common areas and new facilities for student organisations and student guidance service. The five-storey, 11,000 sq m building has 600 individual study spaces, meeting rooms and rooms for study groups, offices, modern classrooms and relaxing lounge environments. The multi-purpose area also offers a large number of study spaces for students who prefer more social surroundings for their studies. The two basement levels offer underground parking for 130 cars and hundreds of bicycles.


To ensure a uniform distribution and the right variation of colors in all the façades, six different types of bricks from three different brickyards were supplied ready-mixed. The colors resembles the expression of the original buildings by C.F. Møller from 1963, which have coal burnt bricks as opposed to the gas burnt bricks used in the newer buildings.


Aarhus University's student building was inaugurated in August 2012, and was awarded the City of Aarhus 2012 Architecture Prize on 1 October. The jury particularly focused on the accommodating atmosphere of Building S and also stressed the features and its contribution to campus: a daily meeting place for students, an architecturally well-proportioned and beautiful addition to the university campus, new study areas and a venue for big parties and other events.


Commission for Aarhus School of Business, Aarhus

Kristoffer Hultenberg as Architects

Arrangement for Minor Deviations


Commission for Aarhus School of Business, Aarhus, Denmark (extracts)


Arrangement for Minor Deviations is a site-specific mural that consists of a series of painterly interventions on the architectural interiors of Building S at Aarhus School of Business, Aarhus, Denmark. Generally the interventions/ paintings are placed in heavily trafficked areas, primarily the area surrounding the central staircase. At times they appear where one would not typically expect a mural, other times they interact intimately with smaller architectural elements such as handrails and stairs. One of the main intentions has been to create a visual high voltage relationship between the paintings and the architecture – both overall and down to the smallest details.


The basic pictorial element of the paintings is a little filled circle, about the size of a coin. This element - considered as a dimensionless point from where the picture planes’ two dimensions (lines and surfaces) originate - generated some compositional possibilities that were explored in relationship to the architecture. The point of departure of the paintings is constructed with a certain formal stringency. Yet, they also contain deviations, or breaches, of their internal, established logic. Deviation is a principle that characterizes the compositions on many levels. As such, it is implied that they embody alternative and potential conditions - an imaginable otherness.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More