Centrumplan Plein Bergen

Centrumplan Plein Bergen

Architect
Molenaar & Co architecten
Location
Bergen, Netherlands
Project Year
2012
Category
Shops

Apartments

Private Houses
Luuk Kramer

Plein Bergen

Molenaar & Co architecten as Architects

Baksteen, penthouses, bandvensters en terrassen


In 2006 namen wij deel aan de zogeheten Texaco-prijsvraag, nostalgisch genoemd naar het witte pompstation op het Plein, midden in Bergen (N-H). Op die Texaco-plek was een woningbouwproject gedacht, als onderdeel van de grote gemeentelijke herstructurering van het Bergense centrum. Het Plein zou daarin een dynamische plek worden als onderdeel van een winkelroute en in combinatie met woningbouw. Ons bureau won de prijsvraag met een L-vormig blok met winkels in de plint en appartementen in Bergense stijl, direct aan het Plein.


Het gebouw telt drie lagen met op de begane grond kleinschalige winkelruimtes en twee lagen met 21 comfortabele appartementen van wisselende grootte. Wie op de 2e verdieping woont, heeft een zolder ter beschikking. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage voor bewoners en winkeliers.


De appartementen zijn ontworpen als onafhankelijke woningen met opvallende geknikte dwarskappen. Een naar achteren liggende langskap smeedt als het ware de 'losse' huizen aan elkaar, mede door de kleine loggia's die op de tweede verdieping tussen de daken liggen. Hoge halfronde kopgevels met doorlopende bandvensters, terrassen en een penthouse beëindigen het gebouw en vormen een ruimtelijk contrast met de op de Amsterdamse School geinspireerde gevel aan het Plein en de dito villa-architectuur die in Bergen veel voorkomt. Het gebouw is uitgevoerd in roodbruine baksteen, heeft houten kozijnen, antracietkleurige dakpannen, gedetailleerd metselwerk en witte prefab betonnen diabolo-kolommen. De laatste zijn een verwijzing naar het werk van Brancusi.

Project Credits
North London Hospice
next project

North London Hospice

Care Homes
London, United Kingdom - Build completed in 2012
View Project